در بیست‌وچهارمین جلسه کمیسیون حکمرانی سازمانی اتاق بازرگانی تهران مطرح شد

تلاش برای ترویج استانداردهای مرتبط با حکمرانی در ‌کسب‌وکارها

...

نمایندگان بخش خصوصی در کمیسیون حکمرانی سازمانی اتاق بازرگانی تهران در نشست بیست‌وچهارم این کمیسیون در جریان تدوین و ترجمه آخرین استانداردهای حوزه ‌کسب‌وکار و حکمرانی سازمانی قرار گرفتند.

در بیست و چهارمین جلسه کمیسیون حکمرانی سازمانی اتاق تهران، گزارشی از حضور حسن فروزان‌فرد، رئیس این کمیسیون به عنوان نماینده اتاق بازرگانی تهران، در نشست عمومی کمیته 309 در شنزن چین ارائه شد و ضرورت هماهنگی‌ لازم برای مشارکت فعال در راستای اهداف و ماموریتهای کمیته فنی ٣٠٩ مورد تاکید قرار گرفت.

در ابتدای این نشست رئیس کمیسیون حکمرانی سازمانی اتاق تهران سخنان خود را با تبیین ماهیت کمیته ISO/TC 309 ‌و برنامه‌های در دست اقدام این نهاد بین‌المللی آغاز کرد و گفت: کمیته 309 دارای کارگروه‌های مختلفی است و کار در مورد استانداردهای ایزو 37000 و 37004 در کمیته کاری شماره یک این کمیته انجام می‌گیرد. همچنین کار در مورد ایزو 37011 که بیشتر از جنس انقلاب صنعتی پنجم است نیز آغاز شده و احتمالا تا اوایل سال 2025 قابل معرفی باشد.

حسن فروزان‌فرد سپس با اشاره به اینکه اتاق تهران به عنوان میزبان کمیته متناظر 309 در ایران برگزیده شده است، گفت: در‌ آینده‌ای نزدیک، کار ترجمه ایزو 37004 را در این کمیته که میزبان آن اتاق تهران است آغاز ‌می‌کنیم و تلاش خواهیم کرد که نسخه‌ای ترجمه شده، کاربردی و قابل استناد را برای ارزیابی بلوغ سازمانی ارائه کنیم. پس از آن بر ایزو 37005 که به شاخص‌های حکمرانی معطوف است، تمرکز خواهیم کرد.

او در بخش دیگری از سخنانش، استانداردهای 37031 و 370001 را جزو استانداردهای پرکاربرد در حوزه مراودات بین‌المللی توصیف کرد و گفت: رعایت این دو استاندارد از آن جهت برای بخش خصوصی حائز اهمیت خواهد بود که در آینده‌ای نزدیک چنانچه شرکتی بخواهد بدون توجه این استانداردها به تجارت بپردازد، از سوی جامعه جهانی طرد خواهد شد.

فروزان‌فرد ادامه داد: به دلیل اهمیت این دو استاندارد، قرار است این پیشنهاد را به اتاق تهران ارائه دهیم که نسبت به راه‌اندازی مشاوره‌ها در این زمینه و جدی انگاشته شدن آن، برای شرکت‌ها گام‌هایی بردارد. در ادامه چند شرکت خوش‌نام را هم ترغیب خواهیم کرد که نسبت به رعایت این دو استاندارد پیشگام شوند. چرا که در حال حاضر، هیچ شرکتی در ایران وجود ندارد که این دو استاندارد را رعایت کرده و گواهینامه دریافت کرده باشد.

رئیس کمیسیون حکمرانی سازمانی اتاق تهران توضیحاتی درباره روند تدوین استانداردهای 37302 تا 37310 ارائه و عنوان کرد که اغلب این استانداردها در سال 2025 ارائه خواهند شد. او در بخش دیگری از سخنانش با ارائه گزارش مختصری در مورد نشست عمومی کمیته 309 گفت: این نشست و کارگروه‌های فرعی آن از تاریخ ۱۳ تا ۱۸ آبان 1403 در شنزن چین برگزار شد. این نشست فرصتی بی‌نظیر برای نمایندگان کشورهای مختلف فراهم کرد تا تجربیات خود را به اشتراک بگذارند و درباره موضوعات کلیدی حکمرانی سازمان‌ها و استانداردهای مرتبط بحث کنند. این رویداد به‌عنوان بستری برای تبادل دانش و بهترین روش‌ها، دستاوردهای بسیاری برای سازمان‌ها به‌ویژه در بخش خصوصی و نهادهایی همچون اتاق‌های بازرگانی به همراه داشت.

فروزان‌فرد افزود: کار مهمی که در این ماموریت توانستم به انجام برسانم این بود که زمینه حضور صاحب‌نظران ایرانی در کارگروه‌های کمیته 309 را فراهم کنم. همچنین در این نشست، ارتباطات خوبی با نمایندگان کشورهای مالزی، اندونزی، چین و ژاپن برقرار شد. تقویت ارتباطات با این کشورها از آن جهت حائز اهمیت است که آنها حدود یک دهه است در حوزه راست‌کرداری در کسب‌وکارها فعال هستند و می‌توان ظرفیتی را برای انتقال تجربیات این کشورها در این حوزه فراهم کرد.

او با بیان اینکه ایران کنوانسیون مبارزه با فساد را پذیرفته است، گفت: مرحله بعد آن است که بخش خصوصی نسبت به رعایت استانداردها پافشاری کند.

پشتیبانی اتاق تهران از شکل‌گیری کارگروه‌های متناظر کمیته فنی 309

رئیس کمیسیون حکمرانی سازمانی اتاق تهران در ادامه با اشاره به میزبانی اتاق تهران از کمیته فنی309 ادامه داد: اتاق تهران ضمن میزبانی از این کمیته از شکل‌گیری کارگروه‌های متناظر و زیرمجموعه این کمیته پشتیبانی می‌کند. هدف ما این است که در ادامه پیش‌نویس استانداردهای جدید را به کمیته اصلی ارائه کنیم؛ به این ترتیب از رویکردهای واکنشی فاصله گرفته و به یک کنش‌گر تبدیل شویم. البته اگر بخواهیم در قامت یک کنش‌گر ظاهر شویم، گریزی از سازمان‌دهی نهادی در بخش‌خصوصی نداریم.

فروزان‌فرد سپس تلاش برای اصلاح ساختار کارگروه‌ها و کمیته‌های فنی را ضروری دانست و گفت: مساله این است که استانداردها بیرون از بخش‌ خصوصی ترجمه و تدوین می‌شود و با تاخیر به اطلاع فعالان اقتصادی می‌رسد. بنابراین لازم است که بخش خصوصی میزبانی کمیته‌ها را بر عهده بگیرد. آن هم در شرایطی که سازمان استاندارد میزبانی 206 کمیته فنی را بر عهده دارد و البته بخش خصوصی تا اندازه‌ای به این کمیته‌ها ورود کرده است. اما اتاق‌ها در 17 کمیته که تمرکز آن بر ‌کسب‌وکار است، ورودی نداشته‌اند. نکته حائز اهمیت اینکه کمیته‌های فنی باید دو بار در سال تشکیل جلسه داشته باشند اما طی سال‌های اخیر، تعداد این جلسات به یک بار در سال هم نرسیده است.

او با بیان اینکه درخواست کمیته فنی 309 ، فعالیت در جهت شکل‌دهی به اکوسیستم مبارزه با فساد مبتنی بر استانداردهاست، صاحب‌نظران را به عضویت و مشارکت در کارگروه‌های این کمیته دعوت کرد.

در ادامه این جلسه، فرشید شکرخدایی، عضو کمیسیون توسعه پایدار اتاق ایران با اشاره به اینکه استانداردهای تدوین شده توسط سازمان استاندارد جهانی در سطح حداقلی است و نهادهایی چون سازمان حسابرسی آمریکا و یک نهاد یکپارچه‌سازی تحت نظارت بورس جهانی نیز به موازات سازمان جهانی استاندارد تصمیم‌ساز هستند، گفت:کمیته فنی 309 در ایران باید همکاری با نهادهای نظارتی چون سازمان بازرسی، دیوان محاسبات، دیوان عدالت اداری و معاونت پیشگیری از جرم قوه قضاییه را آغاز کند. او همچنین از ضرورت برگزاری یک همایش برای تبیین موقعیت کمیته فنی 309 و کارکردهای‌ آن سخن گفت.

مصطفی رنجبر، کارشناس این کمیسیون هم پیشنهاد شناسایی ذی‌نفعان و برگزاری یک همایش را مطرح کرد. او همچنین به مزیت‌های جذب مشارکت دانشجویان و حمایت از پایان‌نامه‌های دانشجویی برای پیشبرد اهداف کمیته فنی 309 اشاره کرد.

در ادامه این جلسه، سایر حاضران نیز به بیان دیدگاه‌ها و نقطه‌نظرات خود پرداختند و مقرر شد که ادامه بحث در این حوزه به جلسات آینده موکول شود.

 

لینک کوتاه: https://news.tccim.ir/?78732

نظر خود را بنویسید

ارسال پیام

مطالب مرتبط