در اولین نشست اتاق فکر همکاریهای اقتصادی ایران و عربستان مطرح شد
چگونگی ورود به دور تازه مناسبات دو کشور
1402/06/21
300
این مطلب را به اشتراک بگذارید
با حضور تعداد زیادی از صاحبنظران، فعالان اقتصادی و تحلیلگران، نخستین جلسه اتاق فکر همکاریهای اقتصادی ایران و عربستان در اتاق بازرگانی تهران تشکیل شد. براساس اعلام رئیس مرکز خدمات سرمایهگذاری 550 نفر عضو این اتاق فکر شدهاند.
اولین جلسه اتاق فکر همکاریهای اقتصادی ایران و عربستان با دستورکار معرفی و تبیین برنامهها و اهداف این اتاق فکر و ارائه نظرات و دیدگاههای صاحبنظران این حوزه در رابطه با چگونگی تحقق توسعه مناسبات اقتصادی و تجاری دو کشور، صبح سهشنبه 21 شهریورماه در محل اتاق بازرگانی تهران برگزار شد.
در آغاز این جلسه، رئیس مرکز خدمات جذب سرمایهگذاری خارجی اتاق تهران با اشاره به فراخوان قبلی این مرکز مبنی بر عضوگیری از فعالان اقتصادی، متخصصان دانشگاهی و سازمانها و نهادهای دولتی برای اتاق فکر ایران و عربستان، تصریح کرد که در حال حاضر این اتاق فکر 550 عضو دارد و برنامهها و اولویتهای یکساله این اتاق فکر نیز تدوین شدهاست.
به گزارش روابط عمومی اتاق تهران، فریال مستوفی از جمله اهداف اتاق فکر همکاریهای اقتصادی ایران و عربستان را تقویت دیپلماسی تجاری کشور و همگرایی بخشخصوصی با نهادهای تصمیمگیر برای توسعه روابط اقتصادی خارجی کشور عنوان کرد و یادآور شد که این اتاق فکر آماده پذیرش نظرات و راهکارهای تبیینی از دیگر استانهای کشور برای تنظیم سند و نقشه راه همکاریهای اقتصادی دو کشور است.
عضو هیات نمایندگان اتاق تهران همچنین، به برنامهریزی این اتاق فکر برای دعوت و پذیرش هیاتهای تجاری و اقتصادی از عربستان اشاره کرد و یادآور شد که در اتاق فکر همکاریهای اقتصادی ایران و عربستان، کارگروههای مرتبط با حوزههای کشاورزی و صنایع غذایی، معدن، دارو، نفت و پتروشیمی، گردشگری و تجهیزات و ماشینآلات ایجاد شده است.لات
پیشنهاد تاسیس نمایندگی اتاق تهران در عربستان
محمدرضا بهرامن عضو هیات نمایندگان اتاق تهران و از اعضای هیات رئیسه اتاق ایران، نیز در این جلسه در سخنانی با اشاره به اینکه عربستان تامینکننده کالا و خدمات بخش بزرگی از دیگر کشورهای منطقه است، بر ضرورت شناخت فرهنگ و بازار این کشور تاکید کرد.
وی همچنین تصریح کرد که اتاق تهران میتواند با ایجاد نمایندگی در کشور عربستان، فرصتها و ظرفیتهای همکاری دو کشور را شناسایی و در اختیار فعالان اقتصادی و بنگاههای بخش خصوصی ایران قرار دهد. بهرامن با اشاره به سند برنامه 2050 عربستان، بر آمادگی برای ورود و سرمایهگذاری ایران در این کشور بر اساس این سند تاکید کرد.
عزم جدی کارگزاران دو کشور برای آغاز دور تازه روابط
سیدمحمد حسینی، سفیر سابق ایران در عربستان نیز در این گردهمایی و طی سخنانی، با اشاره به اینکه عربستان در دوره جدید سیاسی خود، ار مرحله امنیتی خارج شده و پا به فاز اقتصادی گذاشته است، تصریح کرد که عربستان رویکرد راهبردی در پیش گرفته است و امروز نیز شاهد سرمایهگذاریهای عظیم این کشور در مگاپروژهها و همچنین فوتبال هستیم تا چهره این کشور نزد جامعه بینالملل در قیاس با ادوار گذشته، تلطیف شود.
وی با بیان اینکه در سطح کارگزاران دو کشور ایران و عربستان، عزم و اراده جدی برای آغاز مرحله تازهای از مناسبات وجود دارد، افزود: رویکردهای مقامات عربستان سعودی بر این اساس قرار گرفته و اعلام نیز شده است که عربستان، ایران و ترکیه، موتور خاورمیانه جدید هستند و تعبیری که محمدبنسلمان نیز چندی پیش به آن اشاره کرد این بود که خاورمیانه جدید با نقشآفرینی این سه کشور، اروپای آینده خواهد بود.
حسینی سپس با اشاره به اینکه طی ماههای آتی چندین هیات تجاری از عربستان به ایران سفر خواهند کرد، افزود: در این زمینه، اتاق بازرگانی تهران برای اعتمادسازی میان دو کشور، حضور فعال داشته و علاوه بر پذیرش و دعوت از هیاتهای تجاری عربستان به تهران، اعزام هیاتهای تجاری به این کشور را نیز در دستورکار قرار دهد.
سفیر سابق ایران در ریاض سپس با بیان اینکه عربستان تنها یک کشور نیست، بلکه دروازهای مطمئن برای ورود به دیگر بازارها مانند آفریقاست، افزود: با توجه به اراده و باور مقامات دو کشور برای ایجاد روابط حسنه، بخشخصوصی ایران از این فرصت برای دور تازهای از فعالیتهای اقتصادی و سرمایهگذاری استفاده کند.
ضرورت برقراری مناسبات ایران با عربستان
همچنین از دیگر سخنرانان این جلسه، مجتبی فردوسیپور، رئیس مرکز مطالعات غرب آسیا در مرکز مطالعات سیاسی و بینالملل وزارت امور خارجه و سفیر سابق ایران در اردن، بود که با اعلام این خبر که اتاق اندیشهورزی برای تحول مناسبات ایران و عربستان در وزارت امور خارجه ایجاد خواهد شد، به تحلیل گزارشی با موضوع چارچوب نظری و مفهومی اقتصاد سیاسی و انطباق آن با روابط همسایگی با کشورهای حوزه خلیجفارس پرداخت.
وی با این توضیح که عربستان به دنبال تبدیل شدن به اقتصاد اول جهان است، یادآور شد که در ایران و در سطح سیاستگذاران و همچنین بخشخصوصی، باید برای برخی عدم تقارنها میان دو کشور از جمله در موضوعات مفهوم توسعه، رابطه با نظام بینالملل، مفهوم دموکراسی و آزادیهای سیاسی و همچنین مفهوم ایدئولوژی بحثهای عمیق صورت گیرد و بر اساس آن، نقشه راه همکاریهای آتی دو کشور ترسیم شود.
فردوسیپور سپس حوزههای ژئوپلتیک دیتا و اطلاعات، هوش مصنوعی و مگاپروژهها را از موضوعاتی عنوان کرد که در حال حاضر در سطح منطقه و به ویژه از سوی عربستان در پیش گرفته شده است و ایران نیز باید سیاستها و برنامههای خود در چارچوب این رویکردها را تبیین کند. به گفته وی، ایران باید سهم خود را از کریدورهای تجاری منطقه، مشخص کند و به دنبال برقراری مناسبات با کشورهای ضلع جنوب خلیجفارس و عربستان برود.
در ادامه این جلسه نیز، میرعبدالله حسینی دانشیار موسسه مطالعات و پژوهشهای بازرگانی پیرامون همگونی اقتصادی و همگرایی تجاری ایران و شورای همکاری خلیجفارس به ارائه دیدگاه و نظرات کارشناسی خود پرداخت و مهدی علیخانی استادیار دانشگاه آزاد اسلامی نیز در رابطه به چشمانداز آینده مناسبات ایران و عربستان به طرح مسئله پرداخت. در پایان این نشست نیز، اعضای اتاق فکر همکاریهای اقتصادی ایران و عربستان و حاضران در این گردهمایی به طرح پرسش پرداختند و اعضای پانل نیز به آن پاسخ دادند.
نظر خود را بنویسید