در دومین جلسه کمیسیون حمل‌و‌نقل اتاق بازرگانی تهران بررسی شد

برنامه دو سالانه کمیسیون و تشکیل کمیته‌های تخصصی

...

اعضای کمیسیون حمل‌ونقل اتاق بازرگانی تهران در دومین جلسه خود، کلیات برنامه این کمیسیون برای دو سال آینده را به بحث و گفت‌وگو گذاشتند تا در نشست آتی آن را مصوب کرده و به عنوان برنامه کاری خود قرار دهند.

در دومین جلسه کمیسیون حمل‌و‌نقل اتاق تهران، برنامه پیشنهادی فعالیت این کمیسیون در دوره دو ساله پیش‌رو مورد نقد و بررسی اعضا و نمایندگان بخش‌خصوصی قرار گرفت. کمیسیون حمل‌و‌نقل اتاق تهران در دوره دهم هیات نمایندگان این اتاق، دور تازه فعالیت و کنشگری در صنعت و اقتصاد حمل‌و‌نقل آغاز کرده و ریاست آن را پیمان سنندجی، عضو هیات نمایندگان اتاق تهران، برعهده دارد و سهراب کارگر، رئیس انجمن ملی صنعت پخش، و حسین شهبازی جعفری، رئیس انجمن سازندگان خودروهای سنگین و نیمه‌سنگین استان تهران، نیز در سمت نواب رئیس این کمیسیون فعال هستند.

به گزارش روابط عمومی اتاق تهران، در این جلسه برنامه و اهداف کمیسیون حمل‌و‌نقل اتاق تهران برای دو سال آینده تشریح شد و پس از بیان نظرات و دیدگاه‌های اعضای کمیسیون پیرامون آن، مقرر شد با جمع‌بندی پیشنهادهای طرح شده در این جلسه، برنامه دو سالانه کمیسیون حمل‌و‌نقل اتاق تهران طی جلسه آتی برای تصویب به رأی گذاشته شود.

در همین رابطه، رئیس کمیسیون حمل‌و‌نقل اتاق تهران تصریح کرد که کمیته‌های تخصصی این کمیسیون به زودی فعال خواهد شد و در آن، موضوعات و مسائل مرتبط با هریک از بخش‌های صنعت و اقتصاد حمل‌و‌نقل مورد بررسی و ارائه راهکار قرار خواهد گرفت.

همچنین در این جلسه، برخی اعضای کمیسیون به طرح نظر و دیدگاه‌های خود پرداختند. سبحان نظری، دبیر انجمن صنفی شرکت‌های حمل‌ونقل ریلی، به اقدام فوری اتاق تهران مبنی بر رسیدگی به درخواست این انجمن در خصوص اصلاح رویه مالیات ارزش افزوده شرکت‌های حمل ریلی اشاره کرد و با تقدیر از عملکرد و واکنش سریع اتاق تهران نسبت به موضوع، تصریح کرد که با پیگیری‌های صورت گرفته مقرر شده است که این موضوع در هیات مقررات‌زدایی و بهبود محیط کسب‌و‌کار مورد بررسی قرار گیرد.

همچنین، مقصود اسعدی سامانی، دبیر انجمن شرکت‌های هواپیمایی، نسبت به تعیین نرخ دستوری بلیت از سوی دولت انتقاد کرد. او یادآور شد که شرکت‌های هواپیمایی در تامین ارز نیز با مشکلات جدی و عدیده‌ای مواجه هستند و تخصیص ارز برای تامین قطعات مورد نیاز ناوگان هوایی کشور، با تاخیر صورت می‌گیرد.

 

 

نظر خود را بنویسید

ارسال پیام

مطالب مرتبط