ماسایوشی سان خالق سافت بانک چگونه به 21 میلیارد دلار ثروت رسید؟
همه چیز درباره سان
1401/12/14
39
این مطلب را به اشتراک بگذارید
در فهرست بلومبرگ ماسایوشی سان، در رتبه 141اُم ایستاده است. او در فوربز 65اُمین ثروتمند در جهان است. ثروتمندی که به ثروتمندشدن دیگران هم کمک کرده است.
آینده نگر
برای پسر خانواده ای مهاجر از شبه جزیره کره به ژاپن، رسیدن به جایگاه امروز ماسایوشی سان تحقق یک رویاست. او اکنون می تواند با بیش از 20 میلیارد دلار ثروتش،6.84 میلیون تن شمش طلا بخرد یا 145 میلیون بشکه نفت معامله کند. ثروت او معادل 0.179 درصد از کل ثروت 500 میلیاردر در رتبه بندی بلومبرگ است. ماسایوشی سان با جمع آوری دارایی به اندازه 21.5 میلیارد دلار، در فهرست فوربز در پایان سال 2022، در جایگاه 65اُم جهان ایستاد. او هم چنین در فهرست بلومبرگ از 500 میلیاردر، جایگاه 141اُم را اشغال کرده است. نام سافت بانک در بیشتر سرمایه گذاری های جسورانه بین المللی در اقتصادهای نوظهور و سرمایه داری دیده می شود. لبخندهای امروز ماسایوشی در ملاقات با رهبران سیاسی و صاحبان کسب وکارهای نوآورانه، اینطور به نظر مردم می رساند که کار برای او به آسانی پیش رفته است. اما نگاهی به خلاصه ای کوتاه از زندگی ماسایوشی می گوید او با بلندپروازی و تلاش شبانه روزی، در کنار استعداد ذاتی اش توانسته یکی از مهم ترین شرکت های مخابراتی و سرمایه گذاری در شرق جهان را تاسیس و مدیریت کند.
*ثروت سان
در سال 2013، مجموع دارایی های ماسایوشی سان به 8.6 میلیارد دلار می رسید. این رقم یک سال بعد از 18 میلیارد دلار عبور کرد. با این وجود در سال 2015 و 2016 در مسیر افت قرار گرفت و 11.7 میلیارد دلار در پایان این دوره رسید. در سال های 2017 تا 2019، رقم دارایی های خالق سافت بانک افزایش یافت. در سال 20174 او مالک 21.2 میلیارد دلار ثروت بود. این رقم در سال 2018 به 22.7 میلیارد دلار رسید و در سال 2019 از 21.6 میلیارد دلار عبور کرد. در سال 2020، ریزش ارزش ثروت سان، مجموع دارایی او را به 16.6 میلیارد دلار رسید. این رقم در سال 2021 با صعودی قابل توجه به 45.4 میلیارد دلار رسید و سرانجام در سال 2022، ماسایوشی سان را صاحب 21.3 میلیارد دلار دارایی شناخته اند.
*رنج های سان
در سال 1957، سان در شهر توسو در جزیره کیوشو در ژاپن به دنیا آمد. خانواده او از شبه جزیره کره به ژاپن مهاجرت کرده بودند. او دومین پسر در بین چهار پسر خانواده بود. ماهی گیری، کار در مزرعه و انجام کارهای خدماتی در رستوران شغل پدر او بود. تبعیض علیه غیرژاپنی ها از روندهای اجتماعی گزارش شده در آن سالیان در این کشور شرق آسیایی است.
به علت همین تبعیض ها بود که خانواده سان برای کاهش آسیب های ناشی از کره ای بودن، نام خانوادگی ژاپنی برای خودشان انتخاب کردند. آن ها در مدرسه و محل کار خانواده یاسوموتو نامیده می شدند. اما انتخاب این نام، از آزار واذیت ژاپنی های متعصب به آن ها کم نکرد. سان در زندگی نامه ای که از او منتشر شده تعریف می کند که هم کلاسی هایش در مدرسه به او سنگ پرتاب می کردند. طبیعی است که در چنین شرایطی، اوضاع برای پسر خانواده یاسوموتو خوب پیش نرود. اما زندگی او قرار نبود همیشه محدود به سنگ هایی بماند که از طرف هم سن و سالانش به او پرتاب می شد. او در سال 1972، با مردی آشنا شد که مک دونالد را در ژاپن راه انداخته بود. دن فوجیتا یک سال پیش از آشنایی با سان، این رستوران زنجیره ای را در ژاپن راه انداخته بود. رستورانی که به بزرگترین نوع خود در ژاپن تبدیل شد.
فوجیتا در این دیدار به سان توصیه کرد حتما برای تحصیل به آمریکا برود. یک سال بعد، سان درحالیکه 16 سال بیشتر نداشت به سان فرانسیسکو رفت و در دبیرستان ثبت نام کرد. خروج از ژاپن این فرصت را برای او فراهم کرد تا نام کره ای برای خود انتخاب کند. او پس از اتمام تحصیل در دبیرستان و درحالی که ماسایوشی سان نام گرفته بود، به دانشگاه برکلی در کالیفرنیا رفت.
در سال 1975 علاقه به آموختن رایانه، کار سان را به تحصیل در رشته کامپیوتر در کنار اقتصاد رساند. دنبال کردن این دو رشته باعث شد سان بتواند با اختراع یک ابزار ترجمه چند زبانه و الکترونیک و فروش آن به مبلغ یک میلیون دلار به نخستین درآمدش از محل رشته و کاری که به آن علاقه داشت برسند.
همزمان با این فروش خوب، او از ژاپن ماشین های بازی SPACE INVADERS را وارد کرد، این ماشین های بازی را در دانشگاه کمپس مستقر کرد و آن را به متقاضیان اجاره می داد.
*بازگشت سان
پس از پایان تحصیل در رشته اقتصاد، سان به ژاپن بازگشت و سافت بانک را راه انداخت. سافت بانک در آن زمان نخستین توزیع کننده نرم افزار و ناشر دیجیتالی مجلات و نشریات در ژاپن بود. در پایان دهه 1980 میلادی، سان توانست سیستمی را پیاده سازی کند که به کاربران اجازه می داد از خطوط تلفنی استفاده کنند که هزینه کمتری برایشان دارد. راه اندازی این سیستم در فضای سلطه جویانه مخابراتی ژاپن در آن سال ها، روزنه ای امید برای رسیدن به سطح بهتری از خدمات با پرداخت هزینه های معقول بود. گشایش این روزنه توسط ماسایوشی سان توجه کسب وکارها و سرمایه داران را به او جلب کرد. او توانست از پول اجرای سیستم خرید خط آنلاین به صرفه تر، برای راه اندازی یاهو در ژاپن سرمایه گذاری کند. هم چنین در سال 1995 سان با خرید بخشی از سهام یاهو به عنوان یکی از پیشگامان سرمایه گذاری در این شرکت شناخته شده است. سرمایه گذاری در کارگزاری آنلاین ETRADE GROUP از دیگر کارهای بزرگ و پرسود او بود. هم چنین در سال 2011، سافت بانک توانست خدمات اینترنت بین المللی را با هزینه کمتر و اهدای مودم رایگان به شهروندان در ژاپن توسعه دهد.
ماسایوشی سان در سال 2006 شرکت مخابراتی Vodafone در ژاپن را با مبلغ 17.5 میلیارد دلار خرید. بخشی از این مبلغ توسط او به طور نقدی پرداخت شد اما در نهایت سان مجبور شد برای خرید این شرکت از هفت بانک دیگر در ژاپن 11.2 میلیارد دلار تهسیلات بگیرد. او پس از خرید Vodafone نام این شرکت را به واحد موبایل سافت بانک تغییر داد که اکنون به طور تقریبی به 16 میلیون کاربر موبایل در ژاپن خدمات می دهد.
* آشنایان سان
در سال 2016، ماسایوشی سان با دونالد ترامپ دیدار کرد. در این ملاقات قرار شد سافت بانک 50 میلیارد دلار برای توسعه شرکت های آمریکایی سرمایه خرج کند. نتیجه این سرمایه گذاری ساخت 50 هزار شغل در آمریکا بود. این دیدار سروصدای زیادی در فضای کسب وکار راه انداخت اما برای بسیاری که از روابط ماسایوشی سان با خبر بودند، ملاقات با رییس جمهور آمریکا، از روابط دست دوم ماسایوشی سان به نظر می رسد. نشریه نیکی از مجله های ژاپنی در آوریل سال 2014 در گزارشی از روابط ماسایوشی سان با کارآفرینان و ثروتمندان جهان نوشته است. در این گزارش به نام افرادی مثل بیل گیتس، لری الیسون، رابرت مرداک و تاداشی یانای اشاره شده که با ماسایوشی سان روابط دوستانه ای دارند. نیکی در این گزارش نوشت الیسون از سان برای اقامت در خانه اش در دره سیلیکون دعوت کرده است. هم چنین بیل گیتس هم در زمان بازدید از توکیو به عنوان نخستین محل برای گفت وگوی کاری به دفتر سان رفته است. تاداشی یانای که خرده فروشی یونیکو را تاسیس کرده می گوید قصد دارد تا پایان عمرش به عنوان عضوی از هیئت مشاوران سافت بانک باقی بماند.
اما مهم تر از این ها، رابطه گرم سان با استیوجابز خالق اپل در آمریکا بود. روابط نزدیک این دو باعث شد سافت بانک به یکی از تامین کنندگان اصلی گوشی های آیفون در ژاپن تبدیل شود. سود عملیاتی از محل عرضه تلفن های هوشمند آیفون در ژاپن در سال 2012 به 21 درصد رسید و تعداد مشترکان تلفن همراه هم به 30 میلیون نفر افزایش یافت.
*نیکوکاری های سان
فرازو نشیب های زندگی سان از او سرمایه گذاری موفق و متوجه به موضوعاتی مثل اقتصادپایدار ساخته است. ماسایوشی سان 125میلیون دفار از ثروتش را بخشیده است. او هم چنین درآمد آینده اش تا بازنشستگی را برای کمک به قربانیان زلزله، سونامی و حادثه هسته ای در سال 2011 در ژاپن بخشیده است. از دیگر نکات مهم درباره سان برنامه ریزی او برای توسعه استفاده از انرژی های پاک در ژاپن است. او برای ساخت مراکز تولید انرژی خورشیدی سرمایه گذاری کرده و قصد دارد از این انرژی به عنوان جایگزینی برای انرژی هسته ای استفاده کند.
نظر خود را بنویسید