در چهل‌وسومین نشست هیات نمایندگان اتاق بازرگانی تهران مطرح شد

گزارشی از اقدامات بنیادین کهن‌ترین نهاد مدنی بخش خصوصی

...

نشست چهل‌وسوم دوره نهم هیات نمایندگان اتاق تهران که صبح سه‌شنبه 25 بهمن ماه 1401 برگزار شد، به ارائه گزارش عملکرد این نهاد بخش خصوصی در دو دوره اخیر هیات نمایندگان اختصاص یافت، دوره‌ای که هشت ساله که با وجود مشکلات شدید اقتصادی، تعداد اعضای اتاق در آن به بیش از دو برابر افزایش یافته است.

 نمایندگان بخش خصوصی و دولتی در نشست بهمن ماه 1401 در حالی که به پایان این دوره حضور خود به عنوان اعضای هیات نمایندگان اتاق تهران نزدیک می‌شوند، عملکرد این نهاد در هشت سال گذشته را بررسی کردند و بودجه 1402 اتاق تهران را نیز مصوب کردند.

در این نشست دبیرکل اتاق تهران گزارشی آماری از عملکرد هشت ساله اتاق ارائه کرد که طی آن تعداد اعضای اتاق، یعنی دارندگان کارت عضویت و بازرگانی، از 14 هزار و 247 عضو به 28 هزار و 865 عضو ارتقا پیدا کرده است؛ آن هم در سال‌هایی که سخت‌ترین شرایط اقتصادی کشور پس از جنگ حاکم بوده است.

رئیس اتاق بازرگانی تهران نیز در این نشست به هشت اقدام بنیادین اتاق تهران شامل دوبرابر شدن تعداد اعضا، راه‌اندازی خانه تشکل‌ها و 30 تشکل استانی، راه‌اندازی مدرسه کسب‌وکار تکاپو، ارتقا واحد آموزش به مرکز آموزش و توسعه منابع انسانی، راه‌اندازی پنجره واحد فیزیکی شروع کسب‌وکار، در اختیار گرفتن مجدد مدیریت بیمارستان بازرگانان و بازسازی و نوسازی آن، انتشار منظم ماهنامه آینده‌نگر و تولید پنج برابری محتوای خبری و اطلاع‌رسانی و در نهایت راه‌اندازی مراسم کارآفرینی امین‌الضرب با هدف شناساندن کارآفرینان و صنعتگران برتر کشور به جامعه و الگوسازی برای جوانان اشاره داشت و تاکید کرد که اتاق حتما مدینه فاضله نبوده و در کنار این کارهای بزرگ و بنیادین، اشکالاتی هم داشته است که باید رفع شود.

چالش نقدینگی بنگاه‌ها

احمدرضا فرشچیان، عضو هیات نمایندگان اتاق تهران، به عنوان نخستین سخنران پیش از دستور، آغازکننده نشست بهمن ماه هیات نمایندگان اتاق بازرگانی تهران بود. او در سخنانی به برخی موانع و مشکلات جدی که پیش‌روی کسب‌و‌کار بنگاه‌ها و صادرکنندگان قرار گرفته اشاره کرد و بخشنامه اخیر بانک مرکزی را از جمله این موانع دانست و گفت: در حالی طی درخواست اتاق تهران و در پی نشست چندی پیش رئیس سازمان امور مالیاتی کشور در اتاق تهران، مهلت زمانی یک‌ساله برای پرداخت مالیات بر ارزش افزوده فعالان اقتصادی داده شد که بانک مرکزی با صدور دستورالعملی جدید، تامین نقدینگی بنگاه‌های بخش ‌خصوصی را بار دیگر با چالش جدی مواجه کرده‌است.

وی افزود: بر اساس این دستورالعمل که دی ماه امسال ابلاغ شد، تمامی واردکنندگان کالا و مواد اولیه باید پیش از تخصیص ارز، از 5 تا 100 درصد معادل ریالی آن را همزمان با ثبت درخواست تخصیص، نزد بانک عامل بلوکه کنند، حال آنکه صادرکنندگان و فعالان اقتصادی برای تامین نقدینگی ادامه فعالیت‌های اقتصادی خود در مضیقه هستند.

خبری از ارز 28500 تومانی نیست

رئیس کمیسیون بهبود محیط کسب‌‍وکار و رفع موانع تولید اتاق تهران نیز در این جلسه، به بیان برخی مشکلات قطعه‌سازان پرداخت و گفت: بانک مرکزی در حالی مدعی شده است که به هر میزان ارز به نرخ 28 هزار و 500 تومان را برای متقاضیان و بنگاه‌های اقتصادی تامین می‌کند که در عمل این‌گونه نیست و قطعه‌سازان پس از چندین نوبت درخواست و پیگیری برای تخصیص ارز، به این نتیجه رسیده‌اند که ارز 28 هزار و 500 تومانی عملاً وجود خارجی ندارد.

وی همچنین عملکرد بانک‌های عامل طی دو ماه پایانی سال را انقباضی خواند و در بخش دیگری از سخنانش، تهیه و تامین ورق فولادی را چالش جدیدی برای واحدهای قطعه‌سازی خودرو اعلام کرد و افزود: به دنبال ابلاغ بخشنامه‌ای از سوی دولت، ورق فولادی صرفا به شرکت‌های خودروسازی داده می‌شود.

نجفی‌منش در ادامه به نامه اخیر معاون امور معادن و فرآوری مواد وزارت صمت اشاره کرد که حکایت از عدم تولید ورق سرد از سوی شرکت فولاد مبارکه اصفهان، از مرداد ماه سال 1402 تا پایان همان سال است و یادآور شد که عدم تولید این ماده اولیه صنایع، مشکلات جدی را برای تولید واحدهای پایین‌دستی در بخش‌های مختلف ایجاد خواهد کرد و از هم اکنون باید برای آن چاره‌اندیشی شود.

رئیس کمیسیون بهبود محیط ‌کسب‌وکار و رفع موانع تولید اتاق تهران همچنین به افزایش قیمت مواد اولیه در بورس کالا طی ماه‌های اخیر اشاره کرد و افزود: در این صورت، قیمت تولیدات نهایی باید شناور شود.

سرمایه‌گذاری صنایع بزرگ روی تیم‌های نوآور

نایب‌رئیس کمیسیون اقتصاد نوآوری و تحول دیجیتال اتاق تهران نیز در این جلسه به مقوله توسعه کسب‌و‌کار صنایع با استفاده از توان و ظرفیت بخش اقتصاد دیجیتال کشور پرداخت و تصریح کرد که با توجه به عدم دسترسی به سرمایه‌های خارجی و احتیاط سرمایه‌گذاران داخلی، صنایع و بنگاه‌های بزرگ کشور می‌توانند با دریافت خدمات از تیم‌های توانمند و نخبه حوزه اقتصاد نوآوری و دیجیتال، سود کسب‌و‌کار خود را بیشتر کنند.

شهاب جوانمردی با این توضیح که کسب‌و‌کارهای بزرگ برای تداوم فعالیت‌هایشان باید سرمایه‌گذاری روی تیم‌های فعال در حوزه اقتصاد دیجیتال را جدی بگیرند، افزود: در حال حاضر شرایط به گونه‌ای است که می‌توان نوع تعامل با این تیم‌ها را منطقی‌تر، هزینه‌های سرمایه‌گذاری را بهینه‌تر و ماموریت محوله به آنها را بر مبنای مسائل اساسی صنعت و در زنجیره ارزش کسب‌و‌کار تعریف کرد.

نایب‌رئیس کمیسیون اقتصاد نوآوری و تحول دیجیتال اتاق تهران سپس با این توضیح که اقتصاد دیجیتال، کمتر از 5 درصد تولید ناخالص داخلی کشور را به خود اختصاص می‌دهد و مجموع سرمایه‌گذاری در این بخش طی چند سال اخیر، کمتر از میزان سرمایه‌گذاری در یک واحد پالایشگاهی یا فولادی بوده است، افزود: صنایع می‌توانند با اتکا به این بخش کوچک از اقتصاد کشور، مسیر عبور از بحران‌های پیش‌روی خود را هموار کنند.

شهاب جوانمردی در عین حال تصریح کرد که در این زمینه و پیوند بخش اقتصاد دیجیتال با صنایع بزرگ، مرکز نوآوری و تحول دیجیتال اتاق تهران نقش پررنگی را می‌تواند ایفا کند.

بهبود جایگاه اتاق در سال‌های سخت اقتصاد

رئیس اتاق تهران نیز در ادامه این نشست، سخنان خود را با تبریک سالگرد پیروزی انقلاب و مبعث رسول اکرم (ص) را آغاز کرد و اشاره به نشست بعدی که در نیمه‌ اسفند ماه برگزار می‌شود، نشست پایانی دوره نهم هیات نمایندگان خواهد بود، گفت: دوره چهار ساله هیات نمایندگان بسیار زود سپری شد اما می‌توانیم بگوییم که سال‌های بسیار سختی برای اقتصاد و بخش خصوصی کشور بود. شاید بتوان گفت ما سخت‌ترین دوران اقتصادی بعد از جنگ در این چهار سال تجربه کردیم و برای فعالان اقتصادی نیز شرایط فضای کسب‌وکار بسیار سخت بود.

به گزارش روابط عمومی اتاق تهران، مسعود خوانساری افزود: بیش از دو سال درگیر کرونا بودیم و بعد هم با چالش‌های اقتصادی متعدد مانند تورم بالا، بی‌ثباتی نرخ ارز، افزایش تحریم‌ها، خروج سرمایه‌های مالی و انسانی و مشکلات دیگری روبه‌رو شدیم. به نوعی می‌توان گفت همه مشکلاتی که می‌توان در حوزه اقتصاد متصور شد در این چهارسال روی هم جمع شده بود و کسب‌وکارها در حوزه‌های مختلف اقتصاد کشور، مصائب زیادی متحمل شدند. به‌طور طبیعی اتاق تهران هم درگیر همین فضا و شرایط اقتصادی ایران بود اما با وجود این مشکلات جدی و سختی‌های فضای نامناسب کسب‌وکار، اتاق تهران تا حد توان و مقدورات تلاش کرد که رسالت خود را انجام دهد.

رئیس اتاق تهران ادامه داد: هم شواهد و مستندات و هم آمار و ارقام نشان می‌دهد که فارغ از اینکه دولت‌ها از کدام گروه سیاسی بودند، اتاق به عنوان نماینده بخش خصوصی همواره به وظیفه خود عمل کرد و به موقع هشدارهای لازم را در مورد مسائل اقتصادی کشور اعلام کرد. ما در اتاق تهران تا جایی که در توان داشتیم از منافع بخش خصوصی سعی کردیم دفاع کنیم و مشکلات را با مسئولان در میان گذاشتیم و تلاش کردیم راهی برای حل آنها پیشنهاد دهیم.

هشت اقدام مهم اتاق در هشت سال گذشته

مسعود خوانساری در ادامه سخنان خود به چند اقدام اساسی که در طول دو دوره گذشته هیات نمایندگان در اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی تهران، صورت گرفته اشاره کرد و گفت: در سال 1394 بعد از انتخابات دوره هشتم که ما به عنوان اعضای هیات نمایندگان و هیات رئیسه جدید کار را شروع کردیم اتاق تهران 14 هزار عضو داشت و امروز تعداد اعضای اتاق بیش از دو برابر افزایش یافته و به نزدیک 30 هزار نفر رسیده است. این افزایش تعداد اعضا در حالی رخ داده است که این هشت سال دوران سخت اقتصاد کشور بود و کسب‌وکارها دچار مشکل بودند اما افزایش اعضای اتاق تهران چشمگیر بود در حالی که اگر کارنامه 32 اتاق بازرگانی سراسر کشور را بررسی کنید مشابه چنین روندی را نمی‌بینید.

او توضیح داد: فعالیت‌های مختلف اتاق تهران در زمینه شفاف‌سازی، پاسخگو بودن به اعضا، برقراری ارتباط مناسب با اعضا و تشکل‌ها از طریق کانال‌های مختلف ارتباطی و تشویق و حمایت از فعالان اقتصادی برای عضویت در اتاق، تاثیر بسیار زیادی داشت که هم بتوانیم اعضای قبلی را حفظ کنیم و هم فعالان اقتصادی دیگری را به عضویت در اتاق ترغیب کنیم و به آنها انگیزه بدهیم که وارد فعالیت‌های تشکلی شوند.

خوانساری افزایش تعداد اعضای اتاق را سرمایه بسیار بزرگ و ارزشمندی دانست که اگر چه هنوز با اتاق‌های بازرگانی در اقتصادهای توسعه‌یافته دنیا فاصله دارد اما روند مثبتی است که گام‌های بزرگی در ان برداشته شده است. او افزود: در هدفگذاری ما قرار بود تا پایان سال 1401 تعداد اعضای اتاق تهران به 50 هزار عضو برسد که با توجه به مشکلات متعدد فضای اقتصاد کشور نتوانستیم به این هدف دست پیدا کنیم اما با رشد قابل توجه عضویت و رسیدن اعضا به حدود 30 هزار نفر، اقدام بزرگی انجام گرفت.

مسعود خوانساری دومین اقدام تاسیسی اتاق در این دوره را راه‌اندازی خانه تشکل‌ها و تشکیل 30 تشکل استانی در اتاق تهران بود. او گفت: اعتقاد ما براین است که هرچقدر بتوانیم نهادهای مدنی و تشکل‌ها را در کشور تقویت کنیم به توسعه و استقلال بیشتر کشور کمک خواهیم کرد و تشکیل نهادهای مدنی می‌تواند بسیار موثر باشد. ما با این ایده در اتاق تهران نتایج بسیار خوبی گرفتیم و امروز سربلند هستیم که 30 تشکل استانی در اتاق تهران تشکیل شده است.

رئیس اتاق تهران تاسیس و راه‌اندازی مدرسه کسب‌وکار را سومین اقدام مهم و تاسیسی دیگر اتاق تهران عنوان کرد که در این دوره محقق شده است. مسعود خوانساری گفت: یکی از آرزوهای دیرینه اتاق تهران این بود که موسسه‌ای شبیه مدرسه کسب‌وکار برای تربیت مدیران بخش خصوصی داشته باشد. قبل از انقلاب مدرسه مدیریت این نقش را چند سالی ایفا کرد که بعد از انقلاب به دلایلی منحل شد و جای خودش را به دانشگاه امام صادق (ع) داد. خوشبختانه سه سال پیش توانستیم مدرسه کسب‌وکار اتاق تهران ایجاد کنیم و برای اولین بار دوره‌های آموزشی نسل چهارم را برگزار کنیم و مدیران خوبی در این مدرسه در حال آموزش و یادگیری و پرورش هستند. البته این مدرسه هنوز در شروع کار قرار است و حتما در سال‌های آینده با موفقیت بیشتری کار می‌کند.

او هم‌چنین با اشاره به اینکه اتاق تهران در گذشته یک واحد آموزش داشت توضیح که این واحد در یک اقدام برنامه‌ریزی شده به یک مرکز آموزش و توسعه منابع انسانی ارتقا داده شد. او گفت: گاهی این موضوع مطرح می‌شود که آموزش سودده نیست اما مرکز آموزش اتاق تهران توانسته با برگزاری دوره‌های آموزشی مهارت‌محور  به سوددهی برسد. امسال بیش از 160 دوره آموزشی در این مرکز برگزار شده است و برای این مهم نه‌تنها کمک مالی از اتاق تهران گرفته نشده بلکه خود موسسه توانسته است سوددهی مناسبی برای ادامه مسیر داشته باشد.

رئیس اتاق تهران راه‌اندازی پنجره واحد فیزیکی کسب‌وکار در اتاق تهران را یک اقدام مهم دیگری خواند که در دو دوره اخیر هیات نمایندگان انجام شد و به یک الگوی موفق و بسیار مناسبی تبدیل شد که در دیگر استان‌های کشور نیز پیاده‌سازی شد. خوانساری گفت: پیش از راه‌اندازی پنجره واحد کسب‌وکار فرآیند ثبت شرکت به طور معمول نزدیک به سه ماه طول می‌کشید اما با تمهیداتی که در راه‌اندازی پنجره واحد اندیشیده شد این مدت به کمتر از یک هفته کاهش پیدا کرد. این الگو نشان می‌دهد که بخش خصوصی چقدر می‌تواند کارا باشد و اگر امور به بخش خصوصی سپرده شود و از بخش خصوصی مسئولیت بخواهند، چقدر می‌تواند برای توسعه کشور مفید باشد.

او بازسازی، احیا و ارائه خدمات درجه یک درمانی در بیمارستان بازرگانان را موفقیت دیگر اتاق تهران در این دوره دانست و گفت: احیای این مرکز درمانی به عنوان یک الگو و نمونه از مسئولیت اجتماعی بخش خصوصی محسوب می‌شود. در سال 1395 که اتاق تهران مسئولیت اداره بیمارستان را بعد از سال‌ها مجدد برعهده گرفت با یک ساختمان بسیار فرسوده مواجه بود که با حداقل ظرفیت کار می‌کرد اما امروز می‌توان با قاطعیت گفت که بیمارستان بازرگانان یکی از 5 بیمارستان برتر کشور قلمداد می شود که از نظر تجهیزات، ارائه خدمات به بیماران و هتلینگ منحصر به فرد است. این بیمارستان و در یکی مناطق کم‌برخوردار شهر تهران بهترین خدمات را به بیماران و مراجعه‌کنندگان ارائه می دهد. ما در طول سال‌های گذشته توانستیم با کمک صنعتگران و بازرگانان نیکوکار و اتاق تهران این بیمارستان را بازسازی و نوسازی کنیم. روی کاری که در این بیمارستان انجام گرفته است نمی‌توان ارزش گذاشت و کار بسیار موثری در حوزه مسئولیت اجتماعی بود که خیر عمومی دارد.

مسعود خوانساری هم‌چنین عنوان کرد که در طول 8 سال گذشته اتاق تهران بدون وقفه ماهنامه آینده‌نگر را منتشر کرده است که در هر شماره حداقل نیمی از صفحات آن به آخرین رویدادها و مهمترین مباحث اقتصادی دنیا اختصاص داشته است. رئیس اتاق تهران گفت: آینده‌نگر با استقبال بسیار خوب مشترکان مجله و اعضای اتاق تهران مواجه شد چرا که گزارش‌ها، مقالات و محتوای کلی این مجله فراتر از یک ماهنامه مطبوعاتی و مانند یک کتاب بوده است. ما در طول این سال‌ها همیشه تلاش کردیم کیفیت این مجله را حفظ کنیم و به‌روزترین داده‌ها را در اختیار مخاطبان مجله، فعالان اقتصادی و بخش خصوصی قرار دهیم.

خوانساری بنیانگذاری مراسم اهدای نشان و تندیس امین‌الضرب برای تجلیل از کارآفرینان برتر و توسعه فرهنگ کارآفرینی را دیگر اقدام مهم اتاق تهران، به عنوان یک نهاد بخش خصوصی با پیشینه 140 ساله دانست. او با اشاره به این که به قدمت این نهاد مدنی بسیار کم پرداخته شده است، گفت: این سوال مهمی بود که اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی تهران با این سابقه و پیشینه تاریخی و اثرگذاری، در کجا قرار گرفته است. خوشبختانه در این چند سال تلاش کردیم تمام اسناد و مدارکی را که از تاریخچه اتاق تهران در 140 سال گذشته وجود داشت، جمع‌آوری کنیم. پیش از این درباره بنیانگذاران اتاق از امین‌الضرب گرفته تا دیگر فعالان اقتصادی اثرگذار، محتوای مکتوب بسیار کمی وجود داشت اما امروز می‌توانیم بگوییم از تمام کسانی که اتاق بازرگانی تهران را تاسیس کردند و در طول این 140 سال تاثیرگذار بودند؛ سوابق و اسناد متقنی جمع آوری کرده‌ایم که به تاریخچه اتاق بها داده است.

رئیس اتاق تهران هم‌چنین از راه‌اندازی موزه دیجیتال اتاق تهران تا پایان سال جاری خبر داد که در آن اسنادی درباره راه‌اندازی اتاق، افراد موثر در طول 140 سال گذشته، هیات نمایندگان ادوار مختلف اتاق و... به نمایش گذاشته می شود. او افزود: در کنار جمع‌آوری اسناد و ارج نهادن به تاریخچه اتاق، برای قدردانی از کارآفرینان نشان و تندیس امین‌الضرب طراحی و راه‌اندازی شد که هم پاسداشتی است از کارآفرینانی که به گردن اقتصاد کشور حق دارند و هم معرفی این کارآفرینان و صنعتگرانی به نسل جوان و جامعه ایران.

رئیس اتاق تهران در ادامه با بیان اینکه حتما ضعف‌هایی هم در عملکرد اتاق وجود داشته است که نمی‌توان منکر آن شد؛ گفت: نباید بگوییم اتاق مدینه فاضله بوده اما کمتر نهاد و تشکلی در کشور وجود دارد که اعضا آن بعد از مدتی دچار انشعاب و دسته‌بندی نشوند اما خوشبختانه ما شاهد این اتفاق در هیات نمایندگان اتاق تهران نبودیم و در این دوره شاهد اتحاد اعضا بوده‌ایم که این نشانه بلوغ و استعدادی بود که در اعضا هیات نمایندگان وجود دارد. اگر موفقیتی در اتاق تهران رخ داده به خاطر تلاش اعضا هیات نمایندگان رخ داده که همه همدل و همرنگ توانستند کارها را پیش ببرند.

تغییر تاریخ برگزاری انتخابات دوره دهم

مسعود خوانساری در بخش پایانی سخنان خود با اشاره به اینکه روز برگزاری انتخابات اتاق تهران از 10 اسفند به 20 اسفند تغییر کرده است، گفت: نکته مهمی که درباره انتخابات وجود دارد این است که اعضای اتاق پرشور در انتخابات شرکت و دیگران را هم تشویق کنند که در انتخابات حضور داشته باشند. هرچقدر که انتخابات پرشورتر برگزار شود به نفع اتاق و جایگاه آن و بخش خصوصی است و اعضا نباید اتاق را در این شرایط مهم تنها بگذارند؛ هر گروه و افرادی انتخاب شوند نباید فراموش کنیم که اتاق خانه همه ما و اعضاست و باید همیشه تلاش کنیم که اتاق را سرزنده و سربلند نگهداریم.

شکاف 52 درصدی نرخ ارز نیما و آزاد

پس از این سخنان، معاون بررسی‌های اقتصادی اتاق تهران به ارائه گزارشی درباره وضعیت برخی شاخص‌های اقتصادی پرداخت. مریم خزاعی در ابتدا با اشاره به چشم‌انداز ارائه شده از رشد اقتصادی و تجارت توسط بانک جهانی و صندوق بین‌المللی پول گفت: پیش‌بینی این دو نهاد از رشد اقتصادی و وضعیت تجارت برای سال‌های 2023 و 2024 تضعیف هم‌زمان رشد اقتصادی و رشد تجارت در سال 2023 و برگشت به رونق نسبی در سال 2024 است. البته سطوح انتظارات و برآوردها از رشد اقتصادی و حجم تجارت توسط بانک جهانی کمتر از موارد مشابه صندوق بین‌المللی پول است. این گزارش‌ها همچنین از افت رشد اقتصادهای بزرگ جهان در سال 2022 و انتظار کاهش مجدد رشد برای آمریکا و منطقه یورو و در مقابل بهبود رشد برای چین در سال 2023 حکایت می‌کند.

او با بیان اینکه ایران ششمین اقتصاد جهان با بالاترین نرخ تورم شناخته می‌شود، افزود: تورم ایران 5 برابر متوسط تورم اقتصادهای در حال توسعه است. در عین حال، افت تورم جهان در سال 2023 و استمرار آن در سال 2024 و سرعت بالاتر کاهش تورم در اقتصادهای پیشرفته در مقایسه با اقتصادهای در حال توسعه و نوظهور انتظار می‌رود.

خزاعی در بخش دیگری از سخنان خود، به شکاف 52 درصدی نرخ ارز سامانه نیما و آزاد اشاره کرد و گفت: گزارش‌ها از وضعیت شاخص مدیران خرید، حاکی از افت قابل توجه 6.1 واحدی شامخ صنعت به دلیل تضعیف شدید میزان تولید همراه با افت سفارشات جدید، افت موجودی مواد اولیه و کاهش مجدد میزان صادرات است. بهترین وضعیت شاخص در این ماه متعلق به صنایع لاستیک و پلاستیک، وسایل نقلیه و قطعات و صنایع تولید فرآورده‌های نفتی و بدترین وضعیت متعلق به فعالیت‌های تولید پوشاک و چرم، صنایع شیمیایی و صنایع غذایی بوده است.

او همچنین از استمرار رشد مثبت شاخص کل تولید صنعتی شرکت‌های بورسی برای هشتمین ماه متوالی در دی ماه 1401 نسبت به ماه مشابه سال قبل خبر داد و گفت که این شاخص 0.6 درصدی در ماه مورد بررسی نسبت به ماه قبل را نیز نشان می‌دهد.

خزاعی در ادامه نیم‌نگاهی نیز به وضعیت تجارت انداخت و گفت: ارزش صادرات بدون نفت خام کشور طی 10 ماهه نخست سال جاری 45.3 میلیارد دلار برآورده شده و میانگین صادرات ماهانه کالایی بدون نفت خام طی این مدت، 4.5 میلیارد دلار و میانگین صادرات ماهانه کالایی بدون فصل 27 طی 10 ماهه سال جاری، معادل 2.8 میلیارد دلار بوده است. (گزارش کامل معاونت بررسی‌های اقتصادی اتاق تهران درباره شاخص‌های منتخب اقتصادی را از اینجا دریافت و مطالعه کنید.)

گزارشی از عملکرد 8 ساله اتاق تهران

پس از آن، دبیرکل اتاق تهران بودجه تدوین‌شده برای سال‌ آینده اتاق تهران ارائه کرد و در عین حال به تشریح عملکرد اتاق طی 8 سال گذشته پرداخت. بهمن عشقی با اشاره به اینکه بودجه 1402 اتاق تهران پیش از این جلسه به سمع‌ونظر اعضای هیات نمایندگان رسیده و نظرات آنها نیز دریافت شده است، به اختصار در مورد سرفصل‌‌های درآمد و هزینه در سند دخل و خرج اتاق در سال 1402 توضیحاتی ارائه کرد. پس از آن بودجه 1402 اتاق به رای اعضای هیات نمایندگان گذاشته شد که با آرای مثبت اکثریت به اتفاق اعضا تصویب شد.

دبیرکل اتاق تهران سپس فعالیت‌ها و دستاوردهای اتاق در طول 8 سال گذشته را تشریح کرد و ضمن قدردانی از هیات رئیسه و بدنه اجرایی اتاق گفت: عملکرد و فعالیت‌های اتاق ذیل پنج سرفصل قابل تفکیک است که اتصال و شبکه‌سازی، تعهد به همگان، حکمرانی، توانمندسازی و صیانت از بخش خصوصی از جمله این سرفصل‌هاست.

او با بیان اینکه افزایش 50 درصدی عضویت در اتاق، حل پنج مساله اصلی فضای کسب‌وکار، کاهش 40 درصدی وابستگی به درآمدهای رانتی و ارتقا جایگاه اتاق در مراجع تصمیم‌گیری جزو اهداف اصلی هیات رئیسه در این دو دوره بوده است، به تبیین عملکرد پارلمان بخش خصوصی پایتخت در حوزه حکمرانی پرداخت و گفت: طی دو دوره اخیر هیات نمایندگان اتاق تهران 90 جلسه هیات نمایندگان برگزار شده که معادل 10 هزار و 147 نفر-ساعت است. ضمن آنکه 208 موضوع مرتبط با ذینفعان در این جلسات مطرح شده که طرح 17 مورد اقدام در حوزه تعهد به همگان بوده است. همچنین 54 مقام عالی‌رتبه در جلسات هیات نمایندگان شرکت‌کرده‌اند و 20 تفاهم‌نامه همکاری نیز در این رویداد ماهانه منعقد شده است. در عین حال، 81 درصد حضور و مشارکت در جلسات هیات نمایندگان سهم بخش خصوصی بوده و سهم نمایندگان دولتی نیز حدود 63 درصد برآورد شده است.

او با اشاره به اینکه تناسب اعضا به نیروی انسانی در اتاق از سال 1394 تاکنون 4.2 برابر شده است، افزود: اتاق در سال 1394 ساختاری یگانه داشت و اکنون مدرسه تکاپو، مرکز CRM، ساختمان تشکل‌ها، بیمارستان بازرگانان و مرکز خدمات سرمایه‌گذاری نیز جزو ساختار اتاق به شمار می‌آیند.

عشقی از افزایش 5 برابری تولید محتوا توسط روابط عمومی اتاق تهران سخن گفت و ادامه داد: انتشار 88 شماره از ماهنامه آینده‌نگر، برگزاری 7 دوره جشنواره کارآفرینی امین‌الضرب و 5 دوره جشنواره فرهنگی امین‌الضرب، راه‌اندازی ویکیپدیای اتاق به سه زبان فارسی، انگلیسی و چینی و راه‌اندازی قریب‌الوقوع مرکز اسناد اتاق تهران از سال 1263 تا به امروز با بیش از 85 هزار فریم سند معتبر بخشی از مهمترین اقدامات روابط عمومی اتاق طی این دو دوره بوده است.

او در ادامه با اشاره به اینکه تلاش شده، اتاق تهران به اتاقی الکترونیک تبدیل شود، توضیح داد: مجموع تیکت‌های ارسالی و دریافتی طی سه سال گذشته به 51 هزار و 676 تیکت می‌رسد.

دبیرکل اتاق تهران سپس با تشریح عملکرد مالی اتاق تهران گفت طی 7 سال گذشته عملکرد اتاق توسط حسابرس مستقل مورد بررسی قرار گرفته و در تمام گزارش‌های حسابرسی، وضعیت اتاق تهران مطلوب ارزیابی شده و در عین حال، ساختار نرم‌افزارهای درآمدی اتاق تهران، بی‌بدیل، مکانیزه و شفاف و الگوی نرم‌افزاری اتاق ایران و سراسر کشور بوده است.

عشقی توضیحاتی هم درباره عملکرد اتاق در بخش اتصال و شبکه‌سازی ارائه کرد و گفت: یکی از سنجه‌های عملکرد اتاق در این بخش، توسعه عضویت است که به گواه آمارهای موجود می‌توان گفت که در سال 1394، تعداد اعضای اتاق اعم از دارندگان کارت عضویت و بازرگانی 14هزار و 247 عضو بود که امروز به 28هزار و 865 عضو افزایش یافته است.

او ادامه داد: همچنین اتاق تهران در زمینه توسعه تشکل‌ها نیز اقدامات موثری داشته است؛ به نحوی که تعداد تشکل‌های استانی از یک تشکل در سال 1394 به 31 تشکل در سال جاری رسیده است و به واسطه توسعه تعداد تشکل‌ها، رتبه اتاق تهران در میان سایر اتاق‌ها از 18 به رتبه نخست ارتقا پیدا کرد.

او همچنین گفت: در زمینه توسعه تجارت بین‌الملل نیز 18هزار و 375 نفر ساعت جلسات B2B در قالب 136 هیات تجاری برگزار شده که ارزش جهانی هر جلسه 100 دلار برآورد می‌شود. در این حوزه توسعه ارتباطات تجارت بین‌المللی از جمله راه‌اندازی سایت چینی نیز انجام گرفته است.

دبیرکل اتاق تهران به خدمات اتاق در حوزه آموزش و مشاوره‌های ‌کسب‌وکار ذیل گام‌های برداشته شده در جهت توانمندسازی اعضا اشاره کرد و گفت: در حوزه صیانت از منافع بخش خصوصی که عمدتا توسط معاونت کمیسیون‌ها، معاونت ‌کسب‌وکار و مرکز داوری انجام گرفته است، 1031 جلسه کمیسیون برگزار شده که معادل 92هزار و 790 نفر ساعت است. بدین ترتیب1450 موضوع مرتبط با ذینفعان و فعالان بخش خصوصی از طریق تعامل با تشکل‌ها، وزارتخانه‌ها و سایر دستگاه‌های اجرایی مورد پیگیری قرار گرفته است.

او در ادامه از 136 هزار و 759 حضور کارشناسان مرکز خدمات ‌کسب‌وکار در هیات‌های حل اختلاف خبر داد و گفت که از این ناحیه، 52 میلیون ریال به ازای هر عضو ارزش افزوده ایجاد شده است.

عملکرد مرکز داوری اتاق تهران موضوع دیگری بود که عشقی بر آن دست گذاشت و در این باره گفت: مرکز داوری اتاق تهران از زمان تاسیس تاکنون به 105 پرونده رسیدگی کرده که از این میان چهار پرونده جنبه بین‌المللی داشته است. به طور کلی در طول 8 سال گذشته 1950 پرونده حقوقی توسط اتاق تهران مورد بررسی قرار گرفته است.

دبیرکل اتاق تهران همچنین گفت که 49 درصد مسایل ارجاع شده به معاونت توسعه خدمات ‌کسب‌وکار به نتیجه رسیده و همچنین 87 درصد مصوبات شورای گفت‌وگوی استان اجرایی شده است. در عین حال، حل 5 مساله در فضای ‌کسب‌وکار توسط معاونت بررسی‌های اقتصادی، تصویب 80 درصد آیین‌نامه پیشنهادی مرکز نوآوری و تحول دیجیتال اتاق تهران درباره قانون جهش دانش‌بنیان، کسب سه کرسی بین‌المللی، تسهیل دریافت روادید برای سفرهای تجاری و حل‌وفصل معضلات صادرات از جمله اقدامات انجام گرفته توسط معاونت امور بین‌الملل بوده است.

عشقی در پایان گزارش خود یکی از دستاوردهای حاصل شده را مرجعیت قرار گرفتن اتاق تهران در تصمیم‌گیری‌ها عنوان کرد و گفت: اینکه مقام معظم رهبری در سخنان خود از اتاق تهران نام می‌برند، نشانه مرجع قرار گرفتن این نهاد است و این به واسطه تلاش‌های صورت گرفته به وقوع پیوسته است.

• گزارش عملکرد 8 ساله اتاق

 

تاکید وزارت صمت بر حفظ جایگاه اتاق تهران

در ادامه این جلسه و پس از گزارشی که دبیرکل اتاق تهران از بودجه و عملکرد دوره چهار ساله اخیر اتاق تهران بیان کرد، دیگر اعضای هیات نمایندگان نظرات و دیدگاه‌های خود را پیرامون عملکرد این اتاق را مثبت و قابل تقدیر ارزیابی کردند. اعضای هیات نمایندگان اتاق تهران در سخنان خود از هیات رئیسه، دبیرکل و کلیه پرسنل اتاق تهران که با وجود افزایش تعداد اعضا و سنگین شدن امور محوله و وظایف کاری هم‌چنان به عنوان پیشروترین اتاق بازرگانی کشور، مسئولیت خود را انجام داده‌اند، تقدیر کردند.

در همین رابطه، سیدمهدی نیازی، قائم‌مقام وزیر صمت در امور بازرگانی، در سخنانی به نمایندگی از اعضای دولتی هیات نمایندگان اتاق تهران، از تلاش‌ها و اقدامات هیات رئیسه، هیات نمایندگان، دبیرکل و پرسنل اتاق تهران در طول دوره اخیر، قدردانی کرد و از جمله اقدامات موثر اتاق تهران را ساماندهی و رتبه‌بندی کارت‌های بازرگانی دانست و با اشاره به لایحه اصلاح قانون اتاق بازرگانی که در حال حاضر در مجلس روی میز بررسی قرار دارد، افزود: پیشنهاد وزارت صمت روی این لایحه، این بوده است که جایگاه اتاق تهران حفظ شود.

 

• گزارش تصویری

 

 
 

نظر خود را بنویسید

ارسال پیام

مطالب مرتبط