نگاهی به استارتآپ موفقی که سه جوان مهاجر ایرانی در کانادا راهاندازی کردهاند
قبیله استارت آپ کارآفرینان جوان ایرانی
1401/05/11
249
این مطلب را به اشتراک بگذارید
استارت آپ ترایب در واقع حاصل 3 ذهن خلاق است که نه در نقطهای از ایران و شهر تهران، بلکه در کانادا به همرسیدهاند و با همکاری یکدیگر و کار تیمی اقدام به تاسیس آن کردهاند.
«به زودی باید منتظر شکلگیری دهها استارت آپ از سوی جوانان نخبه و کارآفرین ایرانی در کشورهای دیگر، از ترکیه و فنلاند گرفته تا کانادا و آمریکا باشیم.» این جمله یک واقعیت تلخ است اما باید آن را قبول کنیم زیرا با موج بسیار گستردهای از مهاجرت جوانان استارتآپی و کارآفرین ایرانی (به خصوص برنامهنویسان) روبهرو هستیم و این جوانان ایرانی که خیلیهایشان با ویزای استارتآپی و کارآفرینی در حال مهاجرت هستند به زودی استارتآپهایی خواهند ساخت که خیلی از آنهامیتواند جهانی شود. یکی از نمونههای موفق این استارتآپها«ترایب» (Tribe) نام دارد که سه جوان کارآفرین و بسیار موفق ایرانی بعد از مهاجرت به کانادا در این کشور راهاندازیکردهاند و باوجود اینکه مدت زیادی از تاسیس آن نمیگذرد به موفقیتهای بسیاری دست یافته است تا جایی که مجله معتبر فوربس گزارشی از آن تهیه کرده است. این استارتآپ در واقع حاصل سه ذهن خلاق است که نه در نقطهای از ایران و شهر تهران بلکه در کانادا به همرسیدهاند و با همکاری یکدیگر و کار تیمی اقدام به تاسیس آن کردهاند. محسن ملایری، سیاوش محمودیان و سهیل علوی سه کارآفرین جوان و میتوان گفت خوره استارتآپی ایرانی هستند که حالا در کانادا استارتآپ ترایب را راهاندازیکردهاند و آن را چنان توسعه دادهاند که مجله بسیار معتبر فوربس هم گزارشی از آن تهیه کرده است. البته همبنیانگذاران این استارتآپ کارآفرینانی هستند که تجربههای بسیار موفقی را پشت سر گذاشتهاند.
سه غول ایرانیاستارتآپی
در سه ضلع مثلث استارتآپ ترایب محسن ملایری، سیاوش محمودیان و سهیل علوی قرار گرفتهاند. محسن ملایرییکی از کارآفرین باسابقه در اکوسیستم استارتآپی ایران محسوب میشود و سابقه همبنیانگذاری و مدیرعاملی در آواتک یکی از بزرگترین شتابدهندههایاستارتآپی ایران را در کارنامه دارد. او در startup Turkey TEDEx و startupGrindسخنرانی داشته و در نشریات معتبری چون گاردین، فوربس و NPR مطالبی درباره موفقیتها و عملکرد او منتشر شده است. خود او گفته اعتقاد زیادی به جمله معروف استیو جابز دارد که میگوید:«آن آدمهایی که آنقدر دیوانه هستند که فکر میکنندمیتوانند دنیا را تغییر دهند، در واقع همانهایی هستند که این کار را میکنند.»
ملایری میگوید: «تجربیاتی که منِ محسن ملایری در ارتباط با کارآفرینان موفقی مانند مدیران و موسسان سایتهای دیجی کالا، تخفیفان، کافه بازار و... در استارتآپ ویکندها و جشنوارههای وب داشتهام، منجر به یافتن ۷ راز موفقیت کارآفرینان شد.» او معتقد است که یک کارآفرین باید روحیه جنگجویی داشته باشد و یک جمله از بروسلی را همیشه نقل میکند: «بهترین جنگجوها، افراد معمولی ولی با تمرکز بالا هستند.» محسن ملایری در مصاحبهای گفته است: «خیلیها به من میگویند که مگر قرار است تمام آدمهایی که در دنیا هستند، کارآفرین بشوند؟ این اتفاق شاید هیچوقت نیفتد!اما من اعتقادم این است که کارآفرینی، یک سبک از زندگی و لایف استایل است. کارآفرینی یک شغل نیست. چه شما یک خانم خانهدار باشید، چه یک دانشآموز در مدرسه،یا یک دانشجو حتی اگر شاغل در یک دفتری هستید،میتوانیدسبک زندگی کارآفرینی را تجربه کنید.»
یکی دیگر از همبنیانگذاران ترایب سهیل علویاست که پیش از این بنیانگذار سایت ریحون بوده است. او با پایان تحصیل در سال ۱۳۸۴، ایران را بهقصد ادامه تحصیل در کانادا ترک کرد و سال ۱۳۸۷ (۲۰۰۹)، در رشته هنرهای دیجیتال (Digital Media Arts) از کالج سنکای کانادا فارغالتحصیل شد. او همچنین New Media را در دانشگاه رایسون تورنتو و علوم کامپیوتر را در دانشگاه UNB فراگرفت.سهیل علاوه بر ریحون همبنیانگذار چند استارتآپ در کشورهای آمریکا، کانادا و حتی چین بوده است. همچنین در مدیریت دو شتابدهنده، یکی زیرمجموعه تک استارز چین و دیگری آواتک ایران، مسئولیت داشته است. او دراین دو شتابدهنده باعث جذببیش از ۲۳ میلیون دلار سرمایه شده و برای بیش از ۴۲۰ نفر شغل ایجاد کرده است.سهیل علوی در سال ۱۳۹۳ بهدلیل فوت پدرش به ایران آمد و تصمیم داشت بعد از اتمام مراسم، به کانادا برگردد. اما با مشاهده تغییرات ایجادشده در فعالیتهای اقتصادی و توسعه استارتآپها، مشتاق شد تا در ایران بماند و کاری را شروع کند. بهدلیل تجربه دهسالهای که در خارج از کشور بهدست آورده بود، از او دعوت شد تا به کارآفرینان تازهکار کمک کند و بهعنوان مربی در مرکز شتابدهی آواتک، کار خود را آغاز کرد. مدتی بعد هم به فکر راهاندازیاستارتآپ ریحون افتاد. خودش در اینباره گفته است: «در ۱۰ سالی که در خارج از ایران زندگی میکردمتمام وعدههای غذایی خود را بهصورت آنلاین، سفارش میدادم و هنگامیکه به ایران آمدم، کمبود چنین سرویسی را بهشدت احساس کردم. زمانیکه در مرکز شتابدهی آواتک، رستورانهای خوب آن منطقهرا نمیشناختم و هربار که برای سفارش غذا از دیگران پرسوجو میکردمبا حجم زیادی از تراکتهای تبلیغاتی مواجه میشدم که باید از بینشان انتخاب میکردم. همین مسئله من را به فکر راهاندازی سامانه آنلاین غذا انداخت.»
سومین همبنیانگذار استارتآپ ترایب در کانادا سیاوش محمودیان،متولد 1367 است. او برنامهنویسی را از نوجوانی آغاز کرد و تا پیش از خروج از ایران، به صورت همزمان در 3 رشته مهندسی عمران، مهندسی صنایع و مهندسی IT در مقطع کارشناسی، تحصیل میکرد.سیاوش محمودیان پیش از این به عنوان بنیانگذار، مدیر ارشد فناوری (CTO) و مشاور فنی، در شرکتهای مختلف در آمریکا و ایران مشغول به کار بوده است. او از کودکی به معنی واقعی یک خوره کامپیوتر بوده و خودش چنین تعریف کرده است: «بعضی وقتها اتفاقات خیلی سادهای به نظر افراد موفقیت میآید. مادرم من را وقتی بچه بودم خیلی نمایشگاه میبرد. همیشه چیزهای خیلی جالب و جدید آنجا پیدا میکردم. یک بار وقتی نمایشگاه رفتیم، یک کامپیوتر آنجا دیدم. روی آن فقط یک بازی فکری نصب بود که باید یک آجر را به یک محل خاص میرساندی. هنوز هم آن بازی با تمام جزئیات یادم هست. آن زمان آتاری و سگا داشتم، اما کیبورد و مونیتور برایم خیلی جذابتر بود؛ اینکه یک دستگاه اینهمه دکمه داشته باشد برایم خیلی جالب بود. آشنایی اتفاقیام با یک دستگاه ناآشنا را یک موفقیتمیدانم. چند مدت بعد وقتی پسرعمهام از ایتالیا آمد،اولین جملهای که به او گفتم این بود: «سعید، بیا کامپیوترمو ببین!»پسرعمهام که از من ۴ سال بزرگتراست با هیجان گفت: «باریکلا! کامپیوتر خریدی؟» اما چند لحظه بعد وقتی به اتاقم آمد، دید کلی صندلی را کنار هم گذاشتهام و با نخ تمام اتاق و صندلیها را به هم چسباندهام طوری که به سختی میشد وارد اتاق شد و از کامپیوتر هم خبری نبود. سعید گفت: «پس کامپیوتر کجاست؟» بعد متوجه شد منظورم از کامپیوتر همان نخ و صندلیها بوده است. لحظهای به من خندید، اما یادم هست با هم ساعتها با همان کامپیوتر من بازی کردیم! تا مدتها کسی جردت نداشت به اتاق من وارد شود. چون ممکن بود کامپیوترم خراب بشود!»
استارت آپ ترایب چیست؟
استارت آپ ترایب (به معنی قبیله یا جامعه)در کشور کانادا راهاندازی شده و به تازگی توانسته ۷.۵ میلیون دلار سرمایه برای رشد و توسعه جذب کند. این استارتآپ با یک ایده متفاوت در بستر شبکههای اجتماعی، میخواهد مشتریان کسب وکارها را به یک ارزش قابل اتکا تبدیل کند. مجله فوربس در گزارشی درباره این استارتآپ نوشته است: «جالب میشد اگر مشتریهای شما میتوانستند کارهایتان را برایتان انجام دهند. پاسخ دادن به سوالات یکدیگر در مورد محصولات شما، ارائه ایدههایی برای پیشرفت و تشویق یکدیگر برای استفاده بیشتر از خدمات؛ هیجانانگیز، اما کمی غیرقابل باور است. اما به نظر میرسد سیاوش محمودیان، همبنیانگذار و مدیرعامل شرکت ترایب، راهحلی پیدا کرده است که جامعه مشتریان بتوانند در پیشبرد کسب و کار به شرکتها کمک کنند.»
سیاوش محمودیان در گفتوگو با این مجله بسیار معتبر گفته است: «موفقترین شرکتها آنهایی هستند که احساس تعلق در بین مشتریان خود ایجاد میکنند. شما با این کار میتوانید مشتریان خود را به بخش بزرگتری از کسب و کار خود تبدیل کنید. جامعه مشتریان - یا شبکههای اجتماعی که حول محور تجارت شکل گرفتهاند - راهیبرایدستیابیبهاینهدفهستند. بنابراین ترایب بستری را ارائه میدهد که مشاغل میتوانند روی آن جامعه خود را ایجاد کنند. سرویس نرمافزاری آن، مشتریان را قادر میسازد تا به سرعت شبکههای اجتماعی خود را که به صورت سفارشی برای این کسب و کار احداث شده است، داشته باشند.هدف این است که حتی مشتری بدون دانش کدنویسی بتواند چیزی شبیه به فیسبوک،لینکدین یا Slack خود را در مدت کوتاهی ایجاد کند.»
در واقع با ترایب مشتریانی که برای حل مشکلات یا همفکری به یکدیگر مراجعه میکنندسریعتر و بهتر از زمانی که منتظر پاسخ پشتیبانی یک شرکت خاص میمانند پاسخ میگیرند. همچنین مدیران محصول نیز بازخوردهای بیپایانی از آنچه مشتریان در مورد کسب و کار آنها فکر میکنند دریافت میکنند که به بهبود کسب و کار آنها کمک میکند. علاوه بر این محتوای تولید شده توسط کاربر که در این انجمنها تولید میشود، با موتور جستوجویگوگل به طور فزایندهای ارزش بالاتری را برای این کسب و کار ایجاد میکند.این یک ارزش پیشنهادی است که از زمان راهاندازیاستارتآپ ترایب در سال ۲۰۱۹ مورد توجه مشتریان قرار گرفته است. استارتآپ ترایب در مدت 3 سال با استقبال بسیار زیادی مواجه شده است به طوری که تعداد مشتریها با رشد ۴۰۰ درصدی نسبت به سال گذشته روبهرو شده است و به نوشته سایت فوریس هر روز حدود ۳۰۰ جامعه جدید در ترایب ایجاد میشود و چیزی نزدیک به ۸۰،۰۰۰ شبکه در سراسر جهان در بستر ترایب فعالیت میکنند.
سیاوش محمودیان به مجله فوربس گفته است: «شبکههای اجتماعی سنتی با ارائه خدماتی مانند صفحات گروهی، ابزاری را برای کسب و کارها برای راهاندازی فضاهای اختصاصی برای مشتریانشان در شبکه خود فراهم میکند. اما ترایب بر این باور است که سرویسی که به طور ویژه برای کمک به شرکتها ایجاد شود و به طور مستقل راهاندازی شود، میتواند بسیار کارآمدتر باشد.ما فکر میکنیم کاری را که Shopify با آمازون انجام داده است میتوانیم با فیسبوک و دیگر شبکههای اجتماعی انجام دهیم. ما میخواهیم مشاغل، صاحب مشتری خود باشند و آنها باید بتوانند فضا و محیط مورد نظر خود را بسازند.» او گفته است: «درعمل ۹۰ درصد راهاندازی یک شبکه اجتماعی برای یک کسب و کار و موفقیت آن به ایجاد جامعه برمیگردد و فقط ۱۰ درصد آنفناوریاطلاعاتاست،امابسیاریازشرکتهاتمرکزخودرابیشتررویبخشدومماجرامیگذارند.تحقیقاتی که توسط گارتنر انجام شده نشان میدهد، دوسوم مشتریان وفادار به یک کسب و کار، به خاطر تجربه کاربری به آن احساس وفاداری میکنند و این نکته تاثیر بیشتری نسبت به نام تجاری و قیمت دارد. دادههایجهانی نشان میدهد شرکتهای مبتنی بر تجربه مشتری رشد سالانه ۱.۶ برابر تا ۱.۹ برابر در حفظ مشتری، نرخ خرید مکرر و ارزش ماندگاری مشتری را نسبت به سایر شرکتها ارائه میدهند.» رویکرد پلتفرم ترایب به این شکل است که مشتریان را قادر میسازد به سادگی آن دسته از برنامههایی را که به بهترین وجه کار از یک کسب و کار استفاده میکنند جذب کنند و ارزش بالاتری به آن بدهند.
نظر خود را بنویسید