تحولات بین المللی چه فضایی برای کشاورزی و امنیت غذایی رقم خواهد زد؟
سال سخت کشاورزی در جهان
1401/02/24
12:37
29
این مطلب را به اشتراک بگذارید
سال 1400 اگرچه با سختی های بسیار زیادی در ایران برای بخش کشاورزی سپری شد، اما چشماندازی هم که در سال 1401 وجود دارد، خیلی متفاوت از این سال نخواهد بود
آینده نگر
سال 1400، یک سال آرام و کممخاطره برای بخش کشاورزی و صنعت غذا در ایران نبود. البته این وخامت اوضاع صرفاً برای بخش کشاورزی ایران در دنیا رخ نداد و بسیاری از کشورهای دنیا، دستخوش تحولاتی قرار گرفتند که از یک سو به دلیل واکسیناسیون مرتبط با کووید-19 در کشورها صورت گرفت که اندکی وضعیت تجارت در دنیا را روانتر از قبل کرد و از سوی دیگر، تقاضا برای بسیاری از کالاها را در دنیا بالا برد. قیمتهای حمل و نقل در بازارهای جهانی به شدت افزایش یافت و کشورهایی که تولیدکنندگان کالاهای اساسی و غلات در دنیا به شمار میرفتند، با خیل عظیمی از تقاضاها برای خرید کالاهایشان مواجه شدند. به موازات این رویدادها، قیمت نفت نیز در بازارهای جهانی رو به رشد گذاشت و برخی کشورهای نفتخیز را به سمت واردات بیشتر از منابع خارجی و بازارهای جهانی هدایت کرد. اما این تمام ماجرا نبود، بلکه سویههای جدید کرونا در دنیا با عناوینی همچون «دلتا» و «اومیکرون» نگرانیها در جامعه جهانی نسبت به شیوع و اوجگیری مجدد این ویروس و درگیری بسیاری از ساکنان کره زمین را وارد فاز جدیدی کرد. به همین دلیل بود که برخی از کشورها مجدد به سمت ذخیرهسازیهای استراتژیک کالایی حرکت و تلاش کردند تا حداقل برای آیندهای که مشخص نیست با قدرت گرفتن دوباره ویروس کرونا چه سرنوشتی را برای جهان رقم خواهد زد، کمی محتاطتر عمل کنند. در ایران نیز علاوه بر همه دغدغههایی که در سال 1400 در دنیا و در عرصه تامین امنیت غذایی وجود داشت، تشدید تحریمها و دسترسیهای محدود به منابع ارزی در کنار سیاستگذاریهای غلط و لجامگسیختهای که از سوی دولت به ثمر مینشست، کار را سختتر میکرد. هرچند که چند ماهی است که اندکی اوضاع بهتر شده بود و شرایط تا حدودی مدیریتشدهتر از قبل پیش میرفت، اما ایدهآل نبود. در این میان، تصمیمات خلقالساعه بر سر راه تامین ارز و هدایت بسیاری از واردکنندگان برای عرضه اقلام و نهادههایوارداتی خود در سامانههاییکمبازده، بخش کشاورزی را در ایران به شدت متاثر کرد و در کنار ممنوعیتها و محدودیتهای صادراتی و سختی تامین اقلام از بازارهای جهانی، سال 1400 را تا حدودی سالی سخت و تلخ برای تجار و فعالان اقتصادی این بخش رقم زد. هرچند مردم هم از گزند این آسیبها در امان نماندند و سفره خود را هر روز کوچک و کوچکتر دیدند. یکی دیگر از فضاهایی که جریانات بسیاری را در عرصه کشاورزی و صنعت غذا رقم زد، تصمیمات مرتبط با حذف و یا ماندگاری ارز 4200 تومانی است که هرچند دامنه تخصیص آن محدودتر خواهد شد، اما در واپسین هفتههای اسفند 1400 هم، تصمیم مشخص و روشنی برای آن اتخاذ نگردید.
هراس غذایی
سال 1400 اگرچه با سختی های بسیار زیادی در ایران برای بخش کشاورزی سپری شد، اما چشماندازی هم که در سال 1401 وجود دارد، خیلی متفاوت از این سال نخواهد بود، به خصوص اینکه بالا گرفتن تنشهای میان روسیه و اوکراین به عنوان دو تامینکننده بزرگ غلات در دنیا، بخشی از پاسخگویی به تقاضا در بازارهای جهانی را از ریل خارج کرده و این تقاضاها را به سمت سایر بازارها روانه خواهد کرد، به همین دلیل احتمال افزایش قیمت مواد غذایی در دنیا در صورت تداوم این تنشها وجود خواهد داشت و از سوی دیگر، با توجه به مشخص نبودن چشمانداز پایان این تنش و آرام گرفتن دو کشور به نظر میرسد حداقل فصل اول سال 1401 با سختی بیشتری سپری گردد. در عین حال، با توجه به مجموعه سیاستهای ارزی دولت در سال 1401 که به نوعی نقش ارز 4200 تومانی را در تامین کالاهای اساسی و نهادههای تولید غذایی کمرنگتر خواهد کرد، احتمالاً برخی تغییرات در بازار را شاهد خواهیم بود. هرچند مجلس و دولت تاکید کردهاند که آثار نبود این یارانه ارزی به حداقل خواهد رسید.
نظر خود را بنویسید