بیاطلاعی مالی باعث شده دردسر بزرگی برای بخش زیادی از جمعیت چین درست شود
آنها که کلاهشان برداشته میشود
1401/01/31
11:44
57
این مطلب را به اشتراک بگذارید
بیش از نیمی از افراد فعال در حوزه خردهفروشی در چین قادر نبودند بازگشت سالانه سرمایه خود را محاسبه کنند و در زمینه قراردادها هم اطلاعاتی نداشتند.
آینده نگر/ منبع: فایننشال تایمز
چند ماه پیش تماسی با دانشجویی به نام جنی فان که در استان هبی در شمال چین درس میخوانَد گرفته شد. تماسگیرنده از طرف یک شرکت تولید کرم مرطوبکننده به او زنگ زده بود و با ارجاع به رسید خریدی که جنی از این شرکت انجام داده بود، خبر خوشی برای او داشت: محصولی که جنی خریده و استفاده کرده ایراددار بوده و حالا شرکت تولید کرم پوست دارد به مشتریان پولشان را برمیگرداند و امتیازهایی را هم برای خریدهای بعدی به صورت اختصاصی به آنها ارائه میدهد. از آنجا که اطلاعاتی که از رسید خرید به جنی داده شد درست بود، او کنجکاوی بیشتری نکرد. تماسگیرنده از او خواست برای دریافت پول از شرکت، چند انتقال پول را به صورت آزمایشی به حساب شرکت انجام بدهد تا در مراحل بعدی همه پول به او برگردانده شود.
جنی که تنها ۱۹ سال دارد واقعا به موضوع شک نکرد. اما بلافاصله بعد از انتقال پولها متوجه شد تماسگیرنده او را بلاک کرده و دیگر نمیتواند موضوع را از طریق او پیگیری کند. جنی به پلیس مراجعه کرد اما به او گفتند کلاهش برداشته شده و دیگر راه برگشتی هم نیست.
جنی یکی از دهها هزار نفری در چین است که سالانه قربانی کلاهبرداریهای مالی در این کشور میشوند. در دومین اقتصاد بزرگ دنیا، چنین کلاهبرداریهایی به یکی از حقایق زندگی بدل شده و این در حالی است که افزایش درآمد متوسط در چین هم با ناهنجاریهایی از جمله خلافهای مالی مختلف همراه شده است.
حقهبازی مالی در چین سابقه درازی دارد. چندین دهه رشد اقتصادی باعث شده نه تنها ثروت شخصی در چین افزایش یابد، بلکه ایده سریع پولدار شدن هم در اذهان مردم به شدت بزرگ شود. از آنجا که قوانین کافی برای مقابله با کلاهبرداریهای مالی وجود نداشته و دولت هم روی میزان بهره سپردهها سقف گذاشته است، کلاهبرداران توانستهاند به راحتی قربانیان خود را (که قصد دارند پول بیشتر و سریعتری دربیاورند) به دام بیندازند.
اوجگیری استفاده از اینترنت برای تراکنشهای مالی نیز راه برای کلاهبرداران هموارتر کرده است. این در حالی است که شرکتهای تکنولوژی در چین با سرعت در حال توسعه ارائه خدمات مالی نیز هستند و مثلا صندوقهای بازنشستگی را وارد این عرصه کردهاند. وقوع کلاهبرداری مالی در این حوزهها ضربه سنگینی به مردم خواهد زد و بنابراین دولت میخواهد در این زمینه پیشگیرانه عمل کند.
اما حل و فصل این مشکل اصلا ساده نیست. دولت چین با شدت در حال تعقیب و زندانیکردن کلاهبرداران مالی است اما تعداد این کلاهبرداران روز به روز دارد بیشتر میشود و در سه سال اخیر، موارد کلاهبرداری مالی در چین پنج برابر شده است. راه حلی که دولت چین برای پیشگیری از این مساله در نظر گرفته، اجرای برنامههای آموزشی است تا مردم در زمینه مالی احساس امنیت کنند. حتی یک اپ موبایلی توسط مرکز ضدکلاهبرداری ملی چین طراحی شده که بیش از پانصد میلیون بار دانلود شده و به شکلهای مختلف به مردم برای مقابله با کلاهبرداری مالی آموزش میدهد.
برخی شهرهای چین حتی پا را از این هم فراتر گذاشتهاند و مثلا در هتلها به مسافران در این زمینه آموزش میدهند. اما مهمترین جامعه هدف این آموزشها، دانشجویان چینی هستند که تاکنون قربانی بیشترین موارد کلاهبرداری مالی بودهاند. این آموزشها حتی شامل تشخیص افرادی که خود را مامور دولتی جا زدهاند هم میشود.
نکته دیگر هم به افراد فعال در عرصه خردهفروشی برمیگردد که آنها هم جزو قربانیان کلاهبرداریهای مالی بودهاند. پژوهشی که توسط بانک خلق چین و در میان ۱۴۰ هزار بزرگسال فعال در این عرصه انجام شد نشان داد که بیش از نیمی از آنها قادر نبودند بازگشت سالانه سرمایه خود را محاسبه کنند و در زمینه قراردادها هم اطلاعاتی نداشتند.
حرکت سریع اقتصاد چین در سالهای اخیر به صورت گریزناپذیری مشکل کلاهبرداری مالی را با خود به همراه آورده است؛ اما آیا چین قادر است در آینده نزدیک تا حدی این مشکل را کنترل کند؟ برخی صاحبنظران میگویند برنامههای آموزشی قادر به حل همه مشکلات نیستند چون در هر حال در سطح محدودی اجرا میشوند و برخی از آنها هم بیش از اندازه کلی هستند.
سون یین استاد سیاست و حقوق در دانشگاه ساوتوسترن معتقد است که قوانین تنبیهی بیشتر میتواند جلوی کلاهبرداریهای بیشتر در آینده را بگیرد. با این حال، در شرایطی که اشتراک دادهها و جریان اطلاعات وجود دارد، تا چه حد میتوان به این مسئله امید بست؟ این پرسشی است که هنوز پاسخ واضحی در چین ندارد.
نظر خود را بنویسید