اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی تهران و گمرک جمهوری اسلامی ایران تفاهمنامه همکاری امضا کردند. به موجب امضای این تفاهمنامه که طی مراسمی در اتاق تهران صورت گرفت، دو طرف نسبت به همکاری دوجانبه برای تسهیل امور تجارت خارجی، حمایت از فعالان اقتصادی و تسهیل در اجرای قوانین، بهرهگیری از ظرفیتهای علمی، فنی و پژوهشی طرفین و همچنین ایجاد میز خدمت برای دریافت مشکلات اعضای اتاق متعهد شدند.
بر اساس یک تفاهمنامه همکاری که صبح امروز میان روسای اتاق تهران و گمرک ایران منعقد شد، دو طرف نسبت به همکاری و تعامل دو سویه برای تسهیل فرآیندهای مربوط به صادرات و واردات توافق کردند.
رئیس اتاق تهران در ابتدای این جلسه، با اشاره نوع تعامل رئیس گمرک با اتاق تهران از ابتدای دوره دهم هیات نمایندگان گفت: آقای رضوانیفر، رئیسکل محترم گمرک، از جمله مدیران دولتی است که از زمان معرفی توسط دولت برای حضور در هیات نمایندگان، بهصورت مستمر و موثری در جلسات حضور داشته و در تسهیل امور صاحبان کسبوکار و کاهش بوروکراسی در این بخش اقدامات شایستهای را به انجام رسانده است.
به گزارش روابط عمومی اتاق تهران، محمود نجفی عرب با بیان اینکه مطول بودن بوروکراسی در دستگاههای اجرایی از جمله گمرک منافعی را برای گروهی به همراه دارد، افزود: گمرک ایران در دوره اخیر تلاش کرده است که با این پدیده مقابله کند. ما هم در اتاق حامی اقداماتی هستیم که برای تسهیل امور شکل گرفته و به انجام میرسد.
او در ادامه ابراز امیدواری کرد که اتاق تهران و گمرک ایران در قالب همکاری با یکدیگر بتوانند گامهای کوچک و مستمری در جهت تسهیل امور ذینفعان بردارند.
همکاری گمرک با اتاق تهران برای تدوین و اصلاح دستورالعملها
در ادامه این جلسه، رئیسکل گمرک ایران با اشاره به مفاهمه شفاهی خود با رئیس اتاق تهران برای اجرای طرحهای مشترک گفت: پیشنهاد آقای نجفی عرب آن بود که این طرحها در چارچوب و شرح وظایف مشخص به اجرا درآید و بر این اساس، انعقاد یک تفاهمنامه همکاری در دستورکار قرار گرفت.
محمد رضوانیفر در ادامه با اشاره به برخی مفاد این تفاهمنامه گفت: در این سند همکاری، مقرر شده است که گمرک در تدوین یا اصلاح شیوهنامهها و دستورالعملها از اتاق کمک بگیرد. همچنین در کمیتهها و جلسات متناسب با موضوعات به ویژه در زمینه تعیین ارزش از همکاری اتاق بهره خواهیم جست.
ایجاد یک گمرک استاندارد در تهران، برپایی دورههای آموزشی دو سویه و استفاده از ظرفیت پژوهشی اتاق تهران از جمله موارد دیگری بود که رئیس گمرک به عنوان بندهای این مفاهمه مورد اشاره قرار داد و گفت: ایجاد میز خدمت با جدول زمانی مشخص یکی دیگر از بندهای مورد توافق است؛ به شکلی که صاحبان کالا و تجار بتوانند مشکلات خود در ارتباط با گمرک را مطرح کنند.
رضوانیفر به این نکته اشاره کرد که هرچه عملیات واردات و صادرات تسهیل شود، نه تنها اهداف تعیین شده در گمرک را محقق میکند بلکه وصول درآمد دولت نیز افزایش مییابد. به گفته او، پس از نفت و مالیات، درآمدهای گمرکی به عنوان بزرگترین منبع درآمد دولت محسوب میشود و در سال جاری، 115 هزار میلیارد تومان از ناحیه گمرک به خزانه واریز شده و به طور متوسط حدود 50 تا 60 درصد رشد وصول درآمدها به خزانه حاصل شده است. رضوانیفر در ادامه گفت که گمرک تمام قد در خدمت بخش خصوصی خواهد بود.
همکاریها محدود به مفاد تفاهمنامه نباشد
در ادامه این جلسه، دبیرکل اتاق تهران طی سخنانی با اشاره به اینکه اتاقهای بازرگانی در رفع مسایل اقتصاد کلان به عنوان لایه نخست مشکلات، اثرگذاری چشمگیری نخواهند داشت، افزود: این اثرگذاری در لایه دوم که با دستگاههای اجرایی نظیر گمرک، سازمان امور مالیاتی یا تامین اجتماعی مرتبط است، نمود بیشتری دارد؛ چنانکه اتاق به واسطه برخورداری از ظرفیت کارشناسی میتواند ابزار ارزیابی سازمانها و دستگاههای اجرایی باشد.
بهمن عشقی در بخش دیگری از سخنانش با طرح این درخواست که همکاری اتاق تهران و گمرک محدود به مفاد تفاهمنامه نشود، ادامه داد: دو طرف میتوانند در سایه تعامل موثر با یکدیگر مشکلات بیشتری را از فعالان اقتصادی برطرف کنند که هر چه توفیق بیشتری در این مسیر حاصل شود در نهایت به منزله کارآمدی نظام خواهد بود.
او در ادامه گفت: اتاق تهران میتواند به کانالی برای ارتباط بیشتر گمرک با تشکلها نیز تبدیل شود؛ شکلگیری این ارتباط با محوریت اتاق تهران از آن جهت حائز اهمیت است که با توجه ثبت حدود 300 تشکل اقتصادی ذیل اتاق تهران و ایران، احتمالاً ارتباط یکجانبه گمرک با تشکلها با دشواریهایی همراه خواهد بود. اما آنچه از جانب اتاق تهران به گمرک عرضه شود، حاصل مدیریت تعارض منافع این تشکلها بوده و این ارتباط را ثمربخش خواهد کرد.
در پایان این جلسه، محمود نجفی عرب، رئیس اتاق تهران و محمد رضوانیفر، رئیسکل گمرک تفاهمنامه همکاری را امضا و مبادله کردند.