اعضای کمیسیون «تحول، نوآوری و بهرهوری» اتاق بازرگانی تهران در دومین گردهمایی خود درباره محور فعالیتهای این کمیسیون و برنامهها و اهداف آن برای دوره دو ساله آتی به بحث و تبادلنظر پرداختند.
در دومین جلسه کمیسیون تحول، نوآوری و بهرهوری اتاق بازرگانی تهران علاوه بر طرح مشکلات فعالان حوزه فناوری، اهداف و برنامههای این کمیسیون برای یک دوره دو ساله نیز مورد بررسی و تدوین قرار گرفت.
این جلسه با مرور برخی از مهمترین رویدادهای حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات آغاز شد و رضا قربانی، نایبرئیس این کمیسیون، یکی از مهمترین اتفاقات رخ داده در هفتههای اخیر را افشای اطلاعات تعدادی از سازمانهای بیمهگر عنوان کرد و گفت: برخی میگویند که سامانه بیمه مرکزی هک شده و برخی افشای اطلاعات 25 میلیون ایرانی را نیتجه خیانت در امانت قلمداد میکنند. در این باره حرف و حدیث بسیار است و ما مشاهده میکنیم که در همین مقطع، رئیس کل بیمه مرکزی نیز تغییر میکند. با این حال هنوز مشخص نیست که اطلاعات از کجا و به چه طریقی نشت کرده است.
به گزارش روابط عمومی اتاق تهران، قربانی با بیان اینکه ضعف امنیت سایبری به مساله جدی تبدیل شده است، افزود: فعلا مشخص نیست افشای اطلاعات بیمهای در نتیجه هک بوده یا یک شخص که به اطلاعات دسترسی داشته در حفظ امانتی که در اختیار داشته، خوب عمل نکرده است.
او در بخش دیگری از سخنانش به وضعیت بازارها نیز پرداخت و در ادامه گفت: سرمایهگذاری واقعی در فضای استارتآپی به صفر رسیده و آنچه به عنوان سرمایهگذاری در این بخش عنوان میشود، بیشتر جنبه نمایشی دارد. در واقع، مساله کاهش نرخ سرمایهگذاری در سایر بخشها به اکوسیستم استارتآپی نیز سرایت کردهاست.
پنج مساله اکوسیستم استارتآپی
در ادامه این جلسه، فرزین فردیس، عضو کمیسیون تحول، نوآوری و بهرهوری اتاق تهران به نتایج یک نظرسنجی که از سوی موسسه سرآوا انجام گرفته است، اشاره کرد و گفت: از نتایج این نظرسنجی، پنج مساله اصلی اکوسیستم نوآوری احصا شده که نخستین آن، کمبود نیروی متخصص است که روز به روز هم تشدید میشود. نکته حائز اهمیت اینکه در راستای مهاجرتها، متخصصان امنیت شبکهها نیز از کشور خارج میشوند و چه بسا افزایش موارد هک و افشا نیز در همین مساله ریشه داشته باشد. بنابراین کمبود نیروی متخصص همه را در وضعیت خطر قرار میدهد. از طرفی، بعید نیست که افشای دادهها به موضوع گسترده شدن استفاده از فیلترشکتن ها نیز ارتباط داشته باشد.
او در ادامه دومین مساله در اکوسیستم نوآوری را کاهش تشکیل تیمها در هستههای نوآوری و شتابدهندهها برشمرد و گفت: سومین مساله میزان وابستگی صنعت به اکوسیستم نوآوری است و طرف مقابل هم این هجمه را به فعالان این حوزه وارد میکند که اکوسیستم نوآوری چه مساله مهمی را از کشور حل کرده است.
عضو هیات رئیسه اتاق تهران، مساله چهارم را کاهش سرمایهگذاری عنوان کرد و گفت: پنجمین مساله نیز این است که اکوسیستم نوآوری نتوانسته است، سهم درخوری در تولید ناخالص داخلی به خود اختصاص دهد و به همین دلیل تا مشکلی ایجاد میشود، گزینه حذف را مطرح میکنند.
در ادامه سعید رسولاف، دیگر نایبرئیس این کمیسیون، به چالشهای پلتفرمهای محتوایی اشاره کرد و گفت که محدودیتهایی در قراردادن اپ بازیهای خارجی در پلتفرمها اعمال شده است که این مساله رقابتپذیری آنها را کاهش میدهد.
پس از مرور این اخبار، نوبت به بررسی اهداف و برنامه این کمیسیون رسید و مریم فدایی، معاون امور کمیسیونها و هیات نمایندگان اتاق تهران، ضمن ارائه برنامههای پیشنهادی و اهداف کمیسیون تحول، نوآوری و بهرهوری به موضوعاتی نظیر ماموریت این کمیسیون، محورهای عملکرد آن، برنامههای عملیاتی، فرآیند اجرای برنامهها و اهداف و شاخصهای کلیدی عملکرد پرداخت.
مازیار نوربخش، رئیس این کمیسیون، هم با اشاره به تغییر نام کمیسیون از اقتصاد نوآوری و تحول دیجیتال به تحول، نوآوری و بهرهوری توضیح داد که این تغییر عنوان به این دلیل صورت گرفت تا رویکرد کمیسیون از توجه صرف به تحول دیجیتال به سایر حوزهها از جمله بهرهوری تغییر کند.
پس از آن، فردیس طی توضیحاتی گفت: علاوه بر آنچه مطرح شد، هدف دیگر کمیسیون آن است که مجموعهای از مسایل در اکوسیستم فناوری که نیازمند بررسی و رسیدگی است، در دستورکار قرار گیرد. در عین حال وقتی از بهرهوری صحبت میکنیم، مختص صنعت خاصی نخواهد بود.
او در ادامه تدوین سند سیاستی و ایجاد یکصدایی در بخش خصوصی را از دیگر اهداف کمیسیونهای تخصصی از جمله این کمیسیون برشمرد و گفت: این رویکرد به اتاق امکان خواهد داد که دستکم چند مساله اساسی در فضای کسب و کار را مرتفع کند.
در ادامه، سایر حاضران هم نظرات و دیدگاه های خود را مطرح کردند و مقرر شد که نقطه نظرات و پیشنهادات ارائه شده در تدوین برنامه نهایی، لحاظ شود.