با فعالیت اینترنت ماهواره ای در ایران

دوره فیلترینگ و اختلال عمدی در اینترنت به پایان رسید؟

تاریخ 1401/10/07 ساعت 14:18

براساس آخرین گزارش از ایلان ماسک در این باره، 100 پایانه استارلینک در ایران فعال شده است.می توان گفت با شروع فعالیت پایانه های استارلینک اختلال در اینترنت و فیلترینگ در ایران به پایان رسیده است؟

از آغاز مهرماه سال جاری و اعمال اختلال در دسترسی کاربران ایرانی به شبکه جهانی وب، اینترنت استارلینک مورد توجه قرار گرفت. داستان این توجه از توییتی برای ایلان ماسک مدیر عامل شرکت اسپیس ایکس آغاز شد که در آن، درباره خدمات دهی استارلینک در ایران پرسیده شده بود. ایلان ماسک در پاسخ از مانع تراشی تحریم ها گفته بود اما کمی بعد، مشخص شد این شرکت برای خدمات دهی به متقاضیان استارلینک در ایران چالش تحریمی ندارد.

در آن زمان، خرید تجهیزات و پرداخت هزینه خدمات از چالش های کاربران در ایران برای دسترسی به اینترنت ماهواره ای اعلام شد. براساس آنچه در شرایط استفاده از این اینترنت ماهواره ای آمده بود، کاربران باید 599 دلار برای خرید تجهیزات اتصال به اینترنت ماهواره ای هزینه می کردند. این مبلغ در ایران با احتساب قیمت 40 هزار تومان برای هر یک دلار، به بیش از 23 میلیون و 900 هزار تومان می رسد. هم چنین دریافت خدمات از اینترنت ماهواره ای استارلینک مشمول پرداخت پول است و کاربران باید در هر ماه 110 دلار برای استفاده از خدمات این اینترنت هزینه کنند. این رقم با در نظر گرفتن قیمت 40 هزارتومان برای هر دلار،  به 4 میلیون و 400 هزار تومان می رسد.

انتظار می رفت با توجه به این موانعی از این دست، اینترنت ماهواره ای در ایران مورد استقبال قرار نگیرد. اما، براساس آخرین گزارش از ایلان ماسک در این باره، 100 پایانه استارلینک در ایران فعال شده است.

از جمله کسانی که درباره عدم خدمات دهی استارلینک در ایران گفته بود، عیسی زارع پور وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات است. او در 30 شهریورماه سال جاری گفت: «اگر بخواهند خدمات به ایران بدهند باید ضوابط کشورمان را رعایت کنند. بعید میدانم به این زودی اینترنت ماهواره‌ای استارلینک در ایران فعال شود». حالا با فعال شدن 100 استارلینک در ایران، زارع پور از استقبال دولت از فعالیت اینترنت ماهواره ای در کشور گفته است با این شرط که شرکت های ارائه دهنده خدمات باید قواعد کشور مارا بپذیرد.

گفتنی است از مزیت های استارلینک، عدم امکان اعمال اختلال برای دسترسی کاربران به شبکه جهانی وب است. با توجه به این مزیت، بسیاری از دولت ها از جمله چین با عرضه خدمات اینترنت ماهواره ای مخالفت کرده اند. این مخالفت با توجه به وابستگی تسلا به کارخانه اش در شانگهای چین و دیگر بخش ها در زنجیره تامین قطعات مورد توجه ایلان ماسک قرار گرفته است. اما به دلیل انزوای اقتصادی ایران، بعید است شرکت اسپیس ایکس خدماتش را منوط به قواعد و مجوزهای دولت ایران کند. به این ترتیب می توان گفت با شروع فعالیت پایانه های استارلینک اختلال در اینترنت و فیلترینگ در ایران به پایان رسیده است؟