موج گسترده بیکاری و تعدیل نیرو به دلیل شیوع ویروس کرونا

کرونا هزاران کارگر را خانه نشین کرد

تاریخ 1398/12/19 ساعت 10:35

موج این بیکاری ها به نظر می رسد که در حال گسترش است و باید دولت تا این مشکل به یک بحران اجتماعی- اقتصادی تبدیل نشده فکری اساسی برای آن داشته باشد.

شیوع ویروس کرونا در کشور و روند رو به رشد و صعودی گسترش آن در تمامی استان ها نگرانی های بسیاری به همراه داشته و عملا بخش مهمی از جامعه و اقتصاد کشور را تحت شعاع خود قرار داده است. بخش مهمی از اقشار مختلف جامعه خانه نشین شده اند و بسیاری از شرکت های دولتی و خصوصی کارمندانشان را به دور کاری تشویق می کنند اما در این بین تولید با چالش های جدی رو به رو شده است زیرا کارگران واحدهای تولیدی که با دور کاری نمی توانند به کار خود ادامه دهند و از سوی دیگر تقاضا و خرید به شدت کاهش یافته و عملا مشتری برای تولیداتی که صورت می گیرد وجود ندارد؛ مشکلی که به خصوص در بنگاه های کوچک و متوسط بسیار به چشم می آید.

چرخی در بازارهای مختلف از بازار بزرگ تهران گرفته تا مغازه های سطح شهر و پاساژهای معروف پایتخت به خوبی نشان می دهد که سایه سنگین کرونا بر کسب و کارها حاکم شده و عملا بازارها در آستانه بهار که باید رونق را تجربه کنند به خواب زمستانی فرو رفته اند. خواب زمستانی که در کنار افت شدید کسب و کارها خود را در قالب یک مشکل بزرگ دیگر هم نشان داده است و آن موج گسترده بیکاری و تعدیل نیروی شدید واحدهای تولیدی و خدماتی است. بررسی های سایت خبری اتاق تهران نشان می دهد تعداد زیادی از واحدهای صنفی، تولیدی، استارت آپی و خدماتی در 10 روز گذشته اقدام به تعدیل نیروهای خود کرده اند و کشور با موج جدیدی از بیکاری رو به رو شده است. همچنین بخشی از واحدهای تولیدی هم به نیروهای خود اعلام کرده اند که توان پرداخت مطالبات آن که شامل عیدی و حقوق می شود را ندارند و تنها می توانند به آن ها به صورت علی الحساب، پرداختی داشته باشند.

موج این بیکاری ها به نظر می رسد که در حال گسترش است و باید دولت تا این مشکل به یک بحران اجتماعی- اقتصادی تبدیل نشده فکری اساسی برای آن داشته باشد. مهدی خجسته عضو هیات مدیره کانون سراسری انجمن‌های صنفی کارگران ساختمانی گفته است: به دلیل افزایش نگرانی‌ها از شیوع ویروس کرونا، فعالیت‌های ساحتمانی متوقف شده و هزاران کارگر فصلی این صنعت که فقیر و دچار عسر و حرج هستند، کنج خانه بیکار نشسته‌‌اند. از دولت در خواست دارم که در قالب بسته‌های حمایتی (نقدی و اقلام خوراکی) از این قشر مستضعف حمایت کند و اجازه ندهد که آنها شب عید را با یخچال خالی و جیب بدون پول بگذرانند.»

همچنین صنعت قطعه سازی خودرو به عنوان یکی از صنایع بزرگ کشور که هزاران کارگر به صورت مستقیم در آن مشغول به کار هستند هم از شیوع کرونا آسیب بسیار دیده است و خطر بیکاری گسترده و تعطیلی واحدهای تولیدی این صنعت را تهدید می کند. آرش محبی نژاد دبیر انجمن صنایع همگن نیرو محرکه و قطعه‌سازان به ایسنا گفت:« این صنعت از حدود دو سال قبل با غول تحریم و به تازگی با غول کرونا دست و پنجه نرم می‌کند.»

علاوه براین ها ویروس کرونا بسیاری از کسب و کارهای اینترنتی را هم با مشکل رو به رو کرده است و علاوه بر تعدیل نیروی صورت گرفته در شرکت علی بابا که بازتاب های بسیاری داشت؛ تعداد زیادی از استارت آپ ها هم به نیروهایشان گفته اند که چاره ای جزء تعدیل نیرو ندارند.